Zašto palačinke ispadaju žilave? Nije zbog sastojaka, već zbog jedne greške koju mnogi prave

Svaka domaćica ima svoj provereni recept za palačinke koji se uglavnom sastoji od jaja, brašna, mleka ili voda, malo soli i smesa je spremna je za prženje. Kod nekih je u receptu obavezna i kisela voda ili prašak za pecivo, ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez njih.

Ista je situacija i sa uljem – neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku. Ali zašto ponekad palačinke ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?

Odgovor je jednostavan, a malo njih ga zna – zato što ste previše dugo mutili testo! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa veruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.

A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije.

Poenta je, tako, u nečem sasvim drugom – treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu.

Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem. Kad ih ispržite, palačinke će biti meke “kao duša”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

palacinkerecept
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja baš volim kad su „žilave“ – u protivnom potsećaju me na neke podloge za torte… pravim ih onako kako je moja baka pravila davno, davno…! Jako je bitan tiganj!

  • Anonimni

    Jaja tri mleko 0.7 l dva dl kisele jedan dl obicne vode soli malo ulja dobar tiganj dobro zagrejan to je to.

  • Anonimni

    Palačinke su meke kao sunđer ako ih pravite sa vrlo malo mleka ili bez mleka, već samo sa kiselom vodom a za podmazivanje obavezno mast a ne ulje.

    • Anonimni

      Palacinkar kao prvo palacinke pravim od svoje desete godina nema tu puno trikova vec masu koju zamesite tj prvu palacinku obavezno treba peci na toplom ulju da ona pocne da cvrci kao i ostale. Kao drugo palacinke pravim uvek sa mlekom tri jaja malo ulja brasnom kosele ili obicn vode, dobar tiganj spatula za okretanje palacinki i to je to.

  • gordana.

    Ovo se zove „caka“koja je u kulinarstvu vrlo znacajna sto i sam trkst pokazuje.Nikada nisam bila zadovoljna svojim palacinkama za razliku od drugih koje sam probala iako sam umela da potezom prevrnem palacinku u tiganju,sto znaci da su bile dobro zakuvane i ne lepe se,jer se okrecu bez pomoci ruku i noza.

  • Anonimni

    Prvo se umuti brašno i mleko sa vodom qušce pa onda dodavati jaja