Znate li šta treba dodati u smesu za palačinke da uvek ispadnu savršene?

Dok su širom sveta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, crepes su zapravo one kakve se prave na našim prostorima – u većem tiganju i vrlo tanke.

Poreklom su iz Francuske i Belgije, gde su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.

Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se savetima koje donosimo u nastavku.

Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, šećer, aroma vanile i mleko.

Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.

Sastojci za savršeno testo za palačinke:

  • 1 šoljica mleka
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike biljnog ulja
  • 2 šoljice brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 3 čajne kašičice praška za pecivo
  • ¼ supene kašike soli

Osim njega, uz jednu šoljicu mleka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode! Možda zvuči malo neobično, ali što više mleka stavljate, to će palačinke ispasti žilavije, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu penaste teksture.

Pomešajte sve navedene tečne sastojke, a zatim dodajte suve. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke.

Nećemo reći da ih pečete klasičnom metodom jer, ako je suditi po video objavama širom interneta i komentarima ljudi, palačinke će bolje ispasti ako tiganj okrenete naopačke.

Snimak na Jutjubu pokazuje da se prvo zagreje tiganj, ali s obrnute strane. Unutrašnjost tiganja zapravo je okrenuta prema ringli, dok se smesa za palačinku sipa na dno tiganja koje je prethodno nauljeno kako se palačinke ne bi lepile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

palacinkerecept
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Petrović

    To sto se pravi u Belgiji i Francuskoj nije palanci ka već krep. A krep je bljutavo i u njega ide samo voda. Kone poznaje evropsku kuhinju ne bi trebao da pametuje.