Omiljena srpska torta krije dirljivu porodičnu priču (video recept)

Jednu od najpopularnijih srpskih poslastitca, Vasinu tortu, vole generacije i generacije, ali malo ko zna da se iza imena u njenom nazivu krije dirljiva porodična priča.

Ako ste se ikada zapitali da li je zaista postojao Vasa iz čuvene torte, priča kaže da – jeste. Ova čuvena domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu u Srbiji, piše Zadovoljna.rs.

Priča kaže da je u tom gradu živio Vasa Čokrljan koji je imao suprugu Jelenu. Ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trudna, doktor je rekao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dete. Vasu to nije obeshrabrilo, već je počeo da traga za najboljim stručnjacima. Tako je stigao do Beča gde je našao vrhunske lekare. Oni su pomogli Jeleni da rodi zdravog dečaka.

Kada su se vratili u Paraćin, Vasu i Jelenu je njena majka, Vasina tašta, dočekala bogatom trpezom, a napravila je i posebnu tortu koju je nazvala Vasina u čast svog zeta. Priča o tome je polako zaživela, a recept je vremenom postao ponos grada, a potom i šire.

A, kako nam dolaze novogodišnji i božićni praznici, napravite i malo drugačije, bogatije izdanje Vasine torte po sledećem receptu:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

poslasticareceptVasina torta
Komentari (0)
Dodaj komentar