Ovo je najzdravija poslastica na svetu: Recept je star 6.000 godina, a tajna je u samo 2 sastojka

Verovatno najukusniji recept koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre lekovite karakteristike

Ova lekovita poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima pre odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde. Čuveni Grčki pisac i “otac” istorije Heradot nazvao je pasteli lekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima.

Što je zapravo pasteli? Radi se o mešavini dve super zdrave namirnice – susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Koristi i lekovita svojstva Pastelija

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno delovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korišćenja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na ćelijskom nivou.

Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje celog organizma.

Izvorni recept za Pasteli

Sastojci:

– 300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)

– 300 grama prirodnog meda

Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Možete ga napraviti i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.

Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.

Kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.

Budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolačposlasticarecept
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ne da da se postavi link… Izkopriajte ovo: Πως Φτιαχνω Παστελι με Σουσαμι και Μελι Τραγανο Συνταγη για Αφρατο Παστελι Υγιεινο Νηστισιμο Σνακ u youtubu… ima prevod na eng, ali je sve jasno iz videa… Za energetsku vrednost nisam siguran, osim susama, med koji se prokuva postaje običan zaslađivač… tada izgubi sve prirodne vrednosti, ali bar nije šećer 🙂 njam njam

  • Anonimni

    Naravno kao za sve, ima ih dosta… Okačio sam i link, ali ga nosu objavili iz nekog razloga…pokušaću ponovo izkopitajte link: …

  • The Devil's Advocate

    Sve poslastice su zdrave -osim onih koje nisu !

  • Anonimni

    Zdravo svima, Totalno pogrešan recept… Ovo je recepr za Alvu… Za pasteli je mnogo prostije… Nema na čemu Njam njam

    • Anonimni

      A koji je pravi recept? Možete li podeliti?

    • Anonimni

      Možete li podeliti sa nama pravi recept?