Recept za jednostavan džem od smokava: Pravi se od samo tri sastojka

Smokve su izvrstan izvor vlakana i vitamina, a bonus je i što su neverovatno ukusne. Iskoristite kratku sezonu smokava i napravite sjajan džem. Možete ga jednostavno namazati na sveži hleb, palačinke ili vafle, ali i koristiti u pripremi kolača i torti.

Uz to, poslužiti ga možete uz paletu sira i dodati u jela sa svinjetinom ili jagnjetinom.

Sastojci:

1,2 kg svežih smokava
400 g šećera
1 limun

Priprema:

Smokve operite, uklonite peteljku i isecite na četvrtine. Limun narendajte, isecite nožem i iscedite sok. U veću šerpu s debljim dnom dodajte smokve, šećer, limunovu koricu i sok. Pustite da zakuva na srednje laganoj vatri uz stalno mešanje. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri jedan sat uz povremeno mešanje.

Dok se džem kuva, pripremite teglice i poklopce. Tegle napunite do pola s vodom, a zatim ih stavite u šerpu napunjenu vodom, dodajte i poklopce, zakuvajte, smanjite vatru i teglice držite u vodi. Možete ih sterilisati i u rerni, ako vam to više odgovara.

Kad primetite da se džem zgušnjava, počnite redovno da mešate ako se ne bi zalepio za dno posude. Napunite pripremljene tegle vrućim džemom od smokava, ostavljajući par centimetara praznog prostora pri vrhu. Obrišite ivice i navoje tegli papirnatim ubrusom, stavite poklopac, pazite da se ne opečete i dobro zatvorite teglu. Vratite tegle u šerpu s vodom, po potrebi dodajte još vruće vode i ostavite da se krčka deset minuta. Pažljivo uklonite višak vode sa tegli pa pustite da se džem ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvajte ga na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džemsmokve
Komentari (0)
Dodaj komentar