Zaboravljeni kolači: Ova 3 slatkiša obožavala je cela Jugoslavija, danas se retko pripremaju

Tri poslastice koje vraćaju u detinjstvo, svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.

Sutlijaš

Sastojci:

100 grama pirinča
750 ml mleka
4-5 kašike šećera
Prstohvat soli

Priprema:

Kuvati pirinač u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so, i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok pirinač ne upije mleko, ne mešati. U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.

Koh

Sastojci:

5 jaja
13 kašika šećera
10 kašika griza
1l mleka
2 vanilin šećera

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera. Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.

Šnenokle

Sastojci:

4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
100 g šećera
oko 2 l mleka
1,5 kašika brašna (ili gustina)
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko. Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.

Krem za šnenokle

Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.

Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.

(Magazin Novosti/LepoteSrbije)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolacirecept
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Djordje

    Ali bas te lepo primetili da su to poslastice iz proslosti. Sutlijas jos i skuvamo ponekad, deca vole, ali snenokle, koh. Zaboravio sam da postoje. Hvala

  • Gordana

    Kada kuvam sutliju ne cedim porinac koji. Prvo kuvam s vodom ,vec kada voda uvri dodajem mleko pa me interesuje da li se voda u kojoj se prvo kuvao pirinac prosipa iz higjenskih razloga jer ukusu ne doprinosi..I dodala bih da najlepsi sutlijas koji sam jela kod priznatih poslasticara nije tezio tome da ostanu cela zrna pirinca,bas naprotiv ukus sutliji daje usulcanost koju pruzaju omeksana zrna pirinca.

  • Anonimni

    A NIKO NIKADA JOS NIJE POMENUO STARINSKU POSLASTICU..KOH OD SUTLIJASA. JA GA SPREMAM.BLAG I UKUSAN.

    • Anonimni

      Koh od sutlijaš prelivene šnenoklama. Sve tri poslastice obožavam.