Jedino ovako vaši prženi krompirići biće savršeno hrskavi, a neće upiti previše ulja

Slavna kuvarica i gastronomska spisateljica Najdžela Loson otkrila je svoj trik za savršeno pržene krompiriće koji neće upiti puno ulja, a obožavaju ih svi.

Iako su nas stariji učili da krompiriće ubacamo u vrelo ulje, Najdžela je na Instagramu podelila fotografiju svojih toskanskih krompirića, otkrivši kako se tajna nemasnih krompirića zapravo krije u hladnom ulju. Stavljanje krumpira direktno u hladno ulje omogućuje im sporije prženje, što znači da imaju više vremena da postanu meki i vazdušasti iznutra, a hrskavi spolja

Sastojci (za 4-6 serviranja)

1 kg krompira
1,5 l suncokretovog ulja
1 glavica belog luka (neoguljeni češnjevi)
8 grančica sveže majčine dušice, ruzmarina i žalfije
krupna so

Priprema

1. Odsecite krajeve sa svakog krompira (ali nemojte ga ljuštiti) tako da može uspravno stajati, a zatim ga nasecite na kriške debljine 1 cm. Potom svaku krišku isecite na štapiće debljine 1 cm. Prebacite krompiriće na suvu kuhinjsku krpu.

2. Ulje ulijte u širok i težak tiganj prečnika cca. 28 cm i na hladno ulje dodajte krompiriće. Da, dobro ste pročitali – na hladno ulje. Zatim ugrejte tiganj kako bi krompirići počeli da se krčkaju u ulju.

3. Nastavite s prženjem krompiriće, bez mešanja, još 15 minuta. Ako se ulje previše zagreje ili ulje previše pršti na sve strane, malo smanjite vatru i držite sve vreme oči na krompirićima (Nakon što temperatura ulja dostigne 160 °C, smanjite temperaturu i držite krompire na temperaturi između 150–160 °C).

4. Sada možete pažljivo da promešate krompiriće, pomerajući na vrh one koji su se zalepili za dno tiganja. Dodajte neočišćene češnjeve belog luka u ulje i ponovno pažljivo promešajte krompiriće pa ih pržite još 5-10 minuta. Pripazite da ne zagore. Pre nego ih skinete s vatre, probajte jedan da vidite da li je kuvan iznutra i budite brzi jer lepa zlatna boja se za minut može pretvoriti u tamno smeđu, a to ne želite.

5. Kada lagano porumene dodajte začine, a nakon minut izvadite krompiriće na tanjir prekriven dvostrukim slojem papirnatih ubrusa koji će upiti ulje. Nakon što se apsorbuje višak ulja, krompiriće prebacite u posudu i začinite solju pa poslužite dok su još topli.

Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompirićipomfritrecept
Komentari (0)
Dodaj komentar