Savršen pomfrit ne treba ‘utapati’ u ulju, možete ga dobiti i iz rerne

Pomfrit je, bez preterivanja, jedna od najsavršenijih namirnica na svetu. Barem tako drži većina. Zato će vam ga u restoranima brze hrane uvek ponuditi, jer pomrfit svi vole, a lokal na njima dobro zarađuje. Ali, isto tako dobro znamo da je ta vrsta hrane istovremeno i nezdrava, zbog toga što je pržena, masna i obično presoljena.

Ipak, ne trebaju vam velike friteze s uljem da biste u sopstvenoj kuhinji postigli isti odnos hrskavog spoljnog sloja, mekane i vazdušaste unutrašnjosti i prave količine soli. Zapravo, možete potpuno preskočiti proces prženja i na kraju svejedno dobiti gomilu slasnih krompirića iz rerne, ukusnijih od dobijenih u bilo kojem fast foodu.

‘Tajna sjajnog pomfrita je dvostruka termička obrada“, kaže Deb Perelman iz Smitten Kitchena, bloga za kuvare amatere.

Taj savet Deb je zapravo preuzela iz četvrt veka stare knjige ‘The Man Who Ate Everything’ pisca o hrani Džefrija Steingartena, tačnije u onome što ona naziva ‘jednim od mojih omiljenih eseja o prženim krompirićima svih vremena’.

Naime, kada se krompirići dva puta termički obrađuju, prvi put na nižoj temperaturi da se krompir nežno zagreje i omekša, a potom na višoj temperaturi da površina postane hrskava, dobija se pomfrit o kojem svi sanjaju.

Evo kako to dobiti u kućnoj rerni, i to bez viška masnoće, piše Tportal.

Nakon što krompir isečete u oblik pomfrita, stavite ga u šerpu i dodajte dovoljno vode da bude oko 2-3 centimetra iznad krompira. Zatim pustite da se kuva na jakoj vatri oko 10 minuta (ne sme da provri, pa smanjite temperaturu na minimum ukoliko provri). Da biste utvrdili kad je dovoljno kuvan, Perelman predlaže da zagrizete jedan i proverite da li je ‘vrlo al dente’, odnosno previše čvrst da bi se s užitkom jeo, ali da istovremeno ne ‘hrska’. Možda će vam trebati nekoliko dodatnih minuta da krompir dosegne tu idealnu strukturu, ali čim je postigne ocedite ga u cediljki.

Dok se krompirići suše, dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja na pleh i stavite ga u rernu koju ste podesili na 200 stepeni oko tri minuta da se lepo zagrije. Zatim vrlo pažljivo poređajte prosušene krompiriće na pleh, pospite ih umereno solju, pokapajte otprilike jednom kašikom ulja i stavite u rernu na 20 minuta.

Perelman preporučuje da ih po isteku tog vremena promešate, kako biste bili sigurni da sve strane postanu hrskave, a zatim ih vratite u rernu na 5 minuta dok ne postanu ‘rumeno zlatni’. Potrebna su samo dva kruga tog procesa (ukupno 30 minuta pečenja), da krompirići iz rerne budu gotovi.

Gotovi pomfrit imaće savršen odnos hrskavog i pahuljastog, dakle onako kako se dobija u ispravnom prženju, samo će biti znatno manje mastan i slan. Idealno je to što ova tehnika koristi samo oko 4 kašike ulja, a ne ogromne količine za duboko prženje. Ne samo da smanjuje nivo masnoće u ovoj deliciji bez griže savesti, nego se izbegava i nered na šporetu (kod prženja u dubokom ulju, ono neminovno prska svuda).

Znalci će primetiti da metoda podseća na engleski pečeni krompir glumice Emili Blant, pa mnogi neće biti previše iznenađeni vrlo ukusnim rezultatom. Preporučujemo da smislite različite načine kako začiniti ovako napravljene krompiriće, najbolje nekim svojim omiljenim začinima ili njihovom mešavinom (neki ih čak posipaju prahom za supu od luka). Budite kreativni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomfritreceptrerna
Komentari (0)
Dodaj komentar