Idealno za dane posta: Napravite savršenu riblju čorbu uz ovaj tajni sastojak!

Dani su posta, a mnoge domaćice muku muče sa posnim receptima. Ipak, uvek je tu dobra, stara riblja čorba. Ovako kuvano jelo biće nešto najukusnije što ste izneli pred ukućane, ali i goste. Većina je kuva samo od glava šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba.

Sastojci:

6 glavica crnog luka

2 dl ulja

2 šargarepe

1 kg rečne ribe

1 1/2 limun

1 kašika suvog začina

6 čenova belog luka

4 lovorova lista

20 zrna crnog bibera

celer

peršun

1 paprika Babura

1 kašika crvene mlevene paprika

2 dl kuvanog paradajza

2 dl belog vina

Priprema:

Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri. Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja. Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tolstobika i smuđa.

U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku.

Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste prethodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još sat vremena.

Dodajte na kraju kuvani paradajz. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća. Ipak, kuvari pred sam kraj dodaju belog vina, kako bi bila kiselija i to daje sjajan ukus.

Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuhinjaribariblja corba
Komentari (0)
Dodaj komentar