Deluje siromašno ali je preukusno: Starinsko ukusno jelo koje se u Srbiji vekovima spremalo po ovom receptu

Znate li šta je popara? Donosimo vam recept za jelo koje se često pripremalo u prošlosti. Ne znate šta ćete s hlebom koji je star nekoliko dana?

Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je bilo visoko cenjeno kao brzo i jednostavno rešenje za utrošak zaostalog hleba i za ishranu cele porodice. Budući da se jede u mnogim zemljama u regionu, postoji mnogo različitih načina njegove pripreme.

Dva ključna sastojka su hleb, iseckan ili isečen na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku masu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom masti kako bi se obezbedio obilniji obrok.

Hleb se može kratko pržiti u kombinaciji tečnosti i masti, a u nekim verzijama zagrejanom mešavinom preliva se hleb i meša dok se potpuno ne sjedini. U zavisnosti od tradicije i sklonosti, popara može biti potpuno homogena i kremasta ili može imati grubu konzistenciju ispunjenu žvakanim komadima hleba.

Pošto je obična popara blagog i neutralnog ukusa, može se pripremiti i u slanim i u slatkim verzijama. Dodatni sastojci koji se obično koriste za podizanje ovog hranljivog obroka uključuju luk, beli luk, punomasnu pavlaku, sveži sir, mlevenu crvenu papriku ili šećer u slatkim poparama. Teško je odrediti tačno mesto odakle je ovo jednostavno i zasitno jelo nastalo, ali veruje se da je izmišljeno iz nužde, tokom teških nedaća, kada je bilo dosta sastojaka ili ih je bilo teško nabaviti. Danas je popara i dalje popularan doručak u mnogim balkanskim zemljama i regijama.

Popara se, osim u našoj zemlji, pripremala i u Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Potrebni sastojci:

  • 10 kriški starog hleba
  • jedan dl ulja
  • jedan dl vode
  • malo soli
  • 180 g kisele pavlake
  • beli luk

Način pripreme:

Stari hleb narežite na kockice, a po želji možete ga i propržiti da bude hrskav.

Zatim ulje, vodu i so zakuvaj na laganoj vatri, pa makni s vatre i dodaj kiselu pavlaku i naribani beli luk.

Potom hleb rasporedite u tanjire, prelijte umakom kojeg ste prethodno pripremili.

Iako na prvu deluje vrlo siromašno, popara se može obogatiti dodacima poput jogurta, mleka ili zelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

poparastari hlebtradicionalno jelo
Komentari (0)
Dodaj komentar