Krompir pripremljen na ovakav način još niste probali

Krompir se s pravom naziva drugi hleb – jednostavno je nezamislivo napraviti ručak bez njega.

Postoji mnogo načina na koji možete pripremiti krompir i uvek će biti ukusan, a evo jednog koji je retko ko probao, jer nije uobičajen na našim prostorima, a vrlo lako može vam postati omiljen prilog ili večera.

U pitanju je recept pod nazivom pommes Anna (krompir Ana), za koji vam uopšte nije potrebno puno sastojaka niti vremena za pripremu. Pre svega, neophodan je dobar tiganj koji se ne lepi, ali i secko ili rende, jer je vrlo bitno da komadi krompira budu iste veličine. A sve će biti gotovo za samo pola sata.

Sastojci:

3 velika krompira, dobro oprana ali ne i oljuštena
maslinovo ulje
3 kašike neslanog putera
košer so
sveži vlašac (po želji)

Priprema:

U tiganju širokom oko 25 cm istopite puter na srednjoj vatri. Kada se otopi, isključite ringlu i pređite na pripremu krompira.

Krompire isecite na tanke kolutove, ali ne pretanke kako ne bi zagoreli. To možete učiniti i vrlo oštrim nožem, ali vodite računa da komadi budu iste debljine.

Poređajte krompir u tiganj u obliku koncentričnih krugova i dodajte maslinovo ulje i so na prvi sloj. Ponovite ovo još dva puta tako da imate tri sloja.

Uključite ringlu na srednju temperaturu i pecite krompire, nepokrivene, dok puter ne počne da cvrči, oko 5 minuta. Prekrijte tiganj i nastavite da pečete još 2 minuta.

Skinite poklopac i lagano protresite tiganj da vidite da li su se krompiri pretvorili u kompaktnu masu. Ukoliko se ne raspadaju, vreme je za okretanje. Sklonite tiganj sa ringle, stavite tanjir naopačke preko njega i oprezno prevrnite.

Potom krompire vratite u tiganj na drugu stranu i pecite još oko 8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Pre serviranja po želji začinite vlašcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompirrecept
Komentari (0)
Dodaj komentar