Recept je koji ukusom obara s nogu: Ćufte u paradajz sosu – kao bakine

Ćuftice u sosu od paradajza jedan su od onih recepata koje bake ponosno čuvaju zapisane u starim, od korištenja izlizanim sveskama sa stranicama koje se već lagano odvajaju od korica. Ovaj recept ujedinjuje sve te stare, skoro zaboravljene ukuse, a poreklo vuče sa samog kraja Italije, Sicilije, mesta finog sosa od paradajza i snažnih začina.

Potrebni sastojci:

Za ćuftice:

2 kriške starog belog hleba, bez kore i grubo naseckane
80 ml mleka
pola šoljice od 240 ml sitno naseckanog lista svežeg peršuna
1,5 kašičica soli
1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
3/4 kašičice mlevene ljute paprike
1/2 kašičice semenki komorača
900 g mlevene junetine
80 ml topljene goveđe masti
130 g narendanog sira Pecorino Romana
65 g narendanog sira Grana Padano
30 g prezli

Za sos:

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 veliki beli luk, sitno naseckan
4 češnja belog luka, tanko naseckana
1 sveža crvena ljuta paprika, s uklonjenom stabljikom i semenkama, sitno naseckana
1 kašičica mlevene ljute paprike
1,5 l pasate od paradajza
2 kašičice soli ili više po potrebi

Priprema:

Napravite smesu za ćufte: u srednje veliku posudu stavite hleb i prelijte ga mlekom. Ostavite da se namače 15 minuta, a nakon toga uklonite višak mleka. Namočeni hleb, zajedno s peršunom i prstohvatom soli stavite u blender i miksajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Dobijenu smesu ostavite sa strane.

U mlin za začine stavite 1,5 kašičicu soli, mlevenu ljutu papriku, semenke komorača i 1/4 kašičice crnog bibera, a zatim meljite sve dok se ne stvori fini prah.

Dno većeg pleha obložite papirom za pečenje. U veliku posudu stavite mlevenu junetinu, mast, sir, natopljenu smesu za hleb, mlevene začine i prezle. Lagano mešajte rukama dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.

Smesu oblikujte u kuglice veličine 2,5 cm i slažite ih u pleh. Kada ste gotovi, ćuftice pokrijte i stavite u frižider na najmanje 5 sati ili preko noći.

Napravite sos: U velikom tiganju, na srednje jakoj vatri, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte luk i dinstajte, povremeno mešajući, dok ne omekša i lagano porumeni, oko 6 do 8 minuta. Dodajte beli luk, svežu papriku i mlevenu ljutu papriku; nastavite da dinstate, često miješajući, dok ne zamiriše, oko 2 do 3 minute.

Dodajte pasatu od paradajza i so; zakuvajte, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite posudu i kuvajte, povremeno mešajući, dok se ne zgusne, oko 2 sata.

Ispecite ćuftice: Zagrejte rernu na 120 stepeni (izvadite pleh za pečenje iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi dok se rerna ne zagreje). Kada se rerna zagrejala, posudu sa ćufticama stavite u rernu i pecite sve dok ne budu dovoljno čvrste za okretanje, ali još uvek meke iznutra, oko 20 minuta. Ćuftice pažljivo prebacite u sos. Pokrijte i kuvajte, lagano mešajući jednom ili dvaput, dok ne bude kuvano, oko 20 minuta. Probajte i po potrebi dodajte još soli. Poslužite vruće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cufteparadajzreceptsos
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    a šta je sa sirom ?