Recept za najbolje sarajevske ćevape: Ovako se pravi smesa za najsočnije meso

Koren reči ćevap je persijskog porekla i označava prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Ovaj specijalitet veoma je cenjen na našim prostorima, a svakako je jedan od najčuvenijih onaj sarajevski.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.

Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, ½ kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Vrat i plećka su najbolji jer su tvrdi, a i malo masniji.Uvek je odnos 3 : 1 (junetina + jagnjetina).

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali.

Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru.

Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Pre nego krenete da oblikujete ćevape, u smesu umešajte sodu bikarbonu, piše Stvar ukusa.

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čevapirecept
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dušan

    Ovaj je izmislio “Divlju kravu”! Znamo odlično kako se prave čevapi! Naravno ovi su kič, barem za mene, jer nisam obožavalac jaGNJetine, tj ja sam Lala iz Banata! Mi uglavnom koljemo svinje! Srbijanci (Srbi s one strane Dunava), mogu da stave jaGgnjetinu, Bosanci (Srbi s one strane Drine), mogu da stave i jaNJetinu, i jaretinu, dok Bosanci Muslimani(s one strane Drine i iz Sandžaka), NE SMIJU da stave svinjetinu! Naročito ne volim beli luk u mesu! On ide uz krastavac salatu, i pečenu džigericu! Soda je za priglupe kuvare, da se ne raspadne meso, ali je totalno višak, ako se meso više puta sitno samelje, i dobro izmesi. Dakle, 1,5 kg junetine, 1/2 kg SVINJETINE i so!