“Poke činije”- trend koji osvaja svet

“Poke bowl” možda još niste probali, ali je malo verovatno da još niste čuli za ovaj prehrambeni trend koji dolazi sa Havaja.

Poke na havajskom znači rezati ili rezati poprečno na komade, a odnosi se na komade sirove, marinirane ribe, koja se zajedno s povrćem i umacima prebacuje preko riže.

Poslužuje se ili kao predjelo, ili kao glavno jelo. Jedno je od popularnijih havajskih jela, a pre nekih desetak godina postalo je izuzetno popularno u severnoj Americi i polako se počelo širiti ostatkom sveta.

Poke je jedno od retkih lokalnih jela koja obuhvataju sva tri stila havajske kuhinje, a s vremenom je postalo toliko popularno da se danas često naziva havajskim hamburgerom.

Smatra se kako je današnji oblik postao popularan oko 1970-ih, a sve je počelo s ribarima koji su komade svog ulova jeli začinjene kao užinu.

Tradicionalni havajski poke se uglavnom sastoji od sirove ribe narezane na kockice, maui luka, pečenog, zdrobljenog i posoljenog kukui oraha, mladog luka, susamovog ulja i tradicionalnih začina kao što su havajska morska sol i lokalna vrsta morske trave.

Moderne havajske verzije su pod jakim uticajem japanske i, generalno, azijske kuhinje i uključuju sastojke poput soja umaka, furikakea (mešavine sušene ribe, semenki susama i sušenih morskih algi), naseckane sušene ili sveže čili papričice, ribljih jaja i wasabija. Tradicionalno, poke se pravi od tunjevine sa žutim perajama, ali danas može uključivati ​​sušenu hobotnicu, druge vrste sirove tunjevine, sirovi losos i razne vrste školjki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

havajikuhinja
Komentari (0)
Dodaj komentar