Italijanski trik za najukusnija jela

Za finu gremolatu, dodatak jelima koji italijani obožavaju, dovoljna su samo tri sastojka koja će naglasiti ukuse mesa, ali i ribe ili povrća…

Gremolata je italijanski klasik koji se pravi od samo nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istakao mediteranske ukuse i arome. Osnovni recept uključuje sitno iseckani beli luk i peršun kao i narendanu limunovu koricu, a kuvari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.

Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je ossobucco alla milanese – u bukvalnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižoto.

Radi se o telećoj kolenici. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvežavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade ossobucco nema svežih začinskih mirisa.

Gremolata je zato idealan začin za jela koja se dugo kuvaju ili peku, poput gulaša, sosova i supa– ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.

Italijani je dodaju i u salate, testenine ili krompira – a pruža i sjajan ukus prilozima kao što su palenta, pirinač ili testenina.

Gremolatu možete pripremiti i pomešati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a odložite li je u staklenu teglu i izdržaće oko nedelju dana.

Kuvarica Najdžela Loson u gremolatu voli da doda crne ili zelene iseckane masline, kao i ljutu papričicu. Zatim dodaje i maslinovo ulje pa je poslužuje uz mocarelu i tost.

Sastojci za gremolatu:

  • 1 svežanj peršuna
  • 2 češnja belog luka
  • 1 limun
  • so, biber

Priprema:

Što sitnije iseckajte peršun i beli luk pa narendajte limunovu koricu. Promešajte, posolite i pobiberitete prema želji dodajte koju kap limunovog soka.

Savet: Prema želji možete dodati i pola šoljice maslinovog ulja, kao i prstohvat čilija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

italijanska jela
Komentari (0)
Dodaj komentar