„Oborila s nogu“ čak i Italijane – najbolja pica se pravi u ovom srpskom gradu!

Pica majstorica Sonja Stojanović je pobednica mnogih svetskih takmičenja u spremanju poznatog italijanskog jela – pice!

Njena picerija ovih dana slavi 30 godina postojanja i veliki broj priznanja koje je to za vreme u ovaj restoran u Pirotu donela vlasnica Sonja.

Već na ulazu u ovaj objekat postaje jasno da se tu dobro jede – miris pelata, krckave korice i suhomesnatih đakonija ispunjava mali lokal. Međutim, nemojte da vas ime zavara jer Sonjine pice nikako ne spadaju u nezdravu hranu. One se brzo spremaju, ali su kombinacije ukusa godinama isprobavane, piše 24sedam.

Sonjin suprug je zbog svoje bolesti bio primoran da se specifično hrani, pre svega zdravo, pa su tako nastale pice sa neverovatnom kombinacijom ukusa: pica sa jagnjetinom spremanom sa staroplaninskim začinima, pica sa peglanom kobasicom i pirotskim kačkavaljem, pica sa tartufima, pica sa crnom koricom od integralnog brašna i mastila sipe, pica sa čvarcima, srpska pica sa kajmakom, paprikama i lukom…

“Pirotsku picu sa peglanom kobasicom smo krenuli da radimo od samog starta, srpska pica nam je bila nešto što je van nekog standarda, sa kajmakom, lukom i paprikom, znači nešto što našem genu odgovara. Retko ko ne voli tu picu, stvarno je sočna i ukusna. A 2012. smo krenuli da radimo picu sa jagnjetinom i to prvo  takmičenje u Rumuniji nam je bilo bitno, jer su tamo Italijani pica majstori sudije. Za tu picu sa jagnjetinom dobila sam odlične pohvale”, kaže Sonja za emisiju “24sedam sa Marom”.

Pre korone, ljudi su znali da “potegnu” iz Beograda da bi ručali picu u njihovoj piceriji i usput obišli Staru planinu. Mnogi stranci su takođe oduševljeni njenim picama.

“Oduševljeni su stvarno im se sviđa hrana i lokalni ukus, jer svaki stranac traži što je lokalno, jer je sveže.  Mi imamo dosta Francuza u „Tigru“, tako da su nam oni česti gosti, ali ovako stranci koji su u prolazu pošto je Pirot na takvoj poziciji svrate s namerom da probaju, negde su čuli, negde su pročitali, i redovno odlaze zadovoljni”, otkriva Sonja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    peglana kobasica,haha.