Ostali su u čudu kada su shvatili kako se pravi parmezan, mnogima se nije svidelo

Parmezan je najpopularniji italijanski sir koji je zakonom zaštićen i priprema se istom tehnologijom već vekovima, isključimo u italijanskoj regiji u blizini Parme. Sama tehnologija nastanka ukusnog sira koji je nezaobilazan u svim vrstama paste čuva se kao najstroža tajna.

Međutim, nedavno se na Tviteru povela polemika oko sira, odnosno sirišne maje koja se koristi za pravljenje sira.

Šta je sirilo?

Većina ljubitelja sira misli da se parmezan pravi od kravljeg meka, ali malo ko od njih je znao da se u mleko dodaje sirilo ili popularno nazvana maja za sirenje kako bi se dobila određena tvrdoća sira. Ovo sirilo se nalazi u želucu preživara i u pitanju je određena vrsta enzima kojih najviše ima u želucu mladih životinja i ima osobinu da može da zgrušava mleko. Izdvaja se nakon klanja životinje a potom prerađuje. Sirilo se gotovo isključivo spravlja od telećih sirišta jer recimo jareća i jagnjeća sirišta imaju naročiti miris koji za sir nije poželjan. Sirilo može biti tečno i u prahu.

Vekovima se koristi za pravljenje svih vrsta sira, ali izgleda da su tek nedavno pojedini korisnici Tvitera to shvatili, što je izazvalo šok na toj društvenoj mreži.

Jedan od korisnika Tvitera ne krije da je u potpunom šoku nakon što je saznao kako se pravi parmezan.

“Tek danas sam saznala da se parmezan pravi od enzima iz stomaka teladi i htela sam da zaplačem”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

parmezansirsirilo
Komentari (0)
Dodaj komentar