Tradicija u šoljici: Srpski čaj sa istoka koji krepi duh i telo

Mnogi veruju da rtanjski čaj predstavlja kombinaciju različitih biljaka koje rastu na planini Rtanj, smeštenoj na istoku Srbije, blizu mesta Boljevac.

Ova neobična planina ističe se kao prirodni fenomen sa svojim kraškim reljefom, izdižući se iz ravnih predela u obliku skoro pravilne kupe. Njen vrh, poznat kao Šiljak, dostiže visinu od 1.565 metara. Iako nema izvora vode na samoj planini, bogata i moćna vrela obezbeđuju vodu u nižim delovima. Planina Rtanj je posebno poznata po prisustvu biljke vrijeska ili čubrice (čubar, gorska metvica), poznate botanički kao Satureja montana.

Rtanjski čaj se pravi od ovog moćnog bilja, koje neke legende povezuju sa turskim osvajačima koji su ga doneli u ove krajeve.

Danas se posebna pažnja posvećuje očuvanju ove biljke, a masovno branje i sakupljanje vrijeska je nedavno zabranjeno zbog zapanjujućih rezultata koje ova biljka ima na zdravlje ljudi, što je dovelo do znatnog proređivanja populacije.

Za pripremu čaja, 1- 2 grama sitno seckanih biljnih listova prelije se sa 150 ml ključale vode, nakon čega se ostavi da odstoji 5 do 10 minuta pre nego što se procedi i čaj je spreman za pijenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajmešavinaplaninatradicija
Komentari (0)
Dodaj komentar