Domaći hleb

Sastojci

  • 1,5 kg brašna
  • 50 grama kvasca (to je obično jedan paketić)
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • mlaka voda prema potrebi

Način pripreme


Kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte u njega šećer i so. Sve dobro izmešajte. Skoro celu količinu brašna sipajte u vanglu, a jedan mali deo brašna ostavite za „podmesivanje“.

Napravite u sredini brašna malo udubljenje. U to udubljenje sipajte razmućeni kvasac i pažljivo počnite da mešate drvenom varjačom ili prstima, uz stalno dodavanje mlake vode i lagano obrušavanje brašna. Treba da mešate tako da testo bude bez grudvica. Mešajte sve dok ne utrošite 3/4 brašna, a testo bude takve gustine da se više ne može mešati nego se mora mesiti. Počnite da mesite, prvo u posudi, uz posipanje brašnom sa strane, a zatim na dasci za mešenje, uz posipanje brašnom koje ste ostavili za podmesivanje. Mešenje se sastoji u preklapanju testa sa svih strana, ovlašnom posipanju brašnom i dobrom pritiskanju prstima i dlanovima.

Umešeno testo vratite u posudu i pokrijte. Ostavite ga mirno da stoji oko jedan sat. Za to vreme će lepo narasti. Kada se zapremina skoro udvostruči, izručite testo iz posude na dasku za mešenje i uz slabo dodavanje brašna još jednom blago premesite. Podmažite pleh uljem i spustite umešeno testo u njega lako ga pritiskajući da bi se ranomerno opružilo. Ostavite ga pokriveno da bi još jednom naraslo. Sada će narastanje testa ići mnogo brže. Kada testo ponovo naraste, stavite ga u već zagrejanu rernu, ali na umerenu temperaturu. Samo se lepinja peče na jakoj temperaturi. Pecite sve dok testo, tj. hleb, ne dobije zlatnomrku boju (oko 1 sat).

Pečen hleb izvadite, pa ako je znatno pečen, poprskajte ga vodom i uvijte u salvete. Ako je umereno pečen, možete ga uviti u salvete i bez prskanja vodom. Sačekajte da se ohladi, pa tek onda secite i iznosite na trpezu. Ne zaboravite da se samo lepinja i pogača služe tople i lome rukama, a hleb se jede hladan i sečen.

Za mešenje hleba možete upotrebiti mikser, ali samo do izvesne, njemu dostupne, granice u postupku mešenja. Posle toga, testo se mora oblikovati na način koji smo opisali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar