Isprobajte najstariji recept za palačinke (video)

Grci su jeli zdravo, a priprema jela im je bila jednostavna. Ipak, kao i svi, s vremena na vreme, voleli su da pojedu nešto slatko i tako je, kroz vekove, do nas stigao ovaj recept za grčke palačinke koje su se zvale Itria.

Palačinke su, prema danas dostupnim, pisanim podacima, prvi u ishrani koristili Antički Grci. Zvale su se Itria i služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.

Oko pozorišta, koja su i inače bila mesta okupljanja, uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom “alita dolcia” – “nešto slatko”, ali se kod njih nešto kasnije pojavila i slana varijanta, pa su palačinke punjene mesom, ribom i sirom.

A kako glasi najstariji recept za palačinke?

Sastojci:

  • 100 g mekog brašna
  • 8 kašičica meda
  • 1 kašicica susama
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 200 ml vode

Priprema:

Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).

Kada zagrejete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.

Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke.

Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

palacinke
Komentari (0)
Dodaj komentar