Najbolji domaći hleb: Kad ga jednom probate, pravićete ga uvek

Teško je pronaći hleb u pekari ili prodavnici koji je ukusniji od onog koji ste sami zamesili. Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb – omiljenu namirnicu većini Srba, ima koliko u našoj državi ima domaćinstava. Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, ali ipak ima ponekih caka uz koje će on biti savršeno spremljen.
Postupak spremanja ukusnog hleba je lakši uz pomoć nekoliko korisnih saveta, a evo koji su to.

1. Koristite digitalnu vagu

Merenje sastojaka za pravljenje domaćeg hleba daleko je preciznije kada se vrši uz pomoć digitalne vage u odnosu na odmeravanje pomoću čaše, šolje ili kašike. Svaki gram je važan. Garantovano da će ukus i izgled biti bolji nego kada merite brašno nepreciznim metodama.

2. Kada prestati sa mešenjem testa

U ovoj fazi pripreme često se javlja greška. Pre nego što testo stavite u rernu, proverite njegovu rastegljivost. Razvucite jedan kraj u dužini od 10 santimetera i ukoliko se ne raspadne pustite ga da naraste.

3. Pazite na rernu

Ako vaša peciva suva, bez rumenila ili vam treba više vremena da ih ispečete, verovatno temperatura u pećnici nije dobro kalibrirana. Postoje termometri koji mere toplotu direktno u rerni. Pomažu da se hleb peče na idelanoj temperaturi.

4. Koristite pravi kvasac

Pekare koriste kvasac koji brzo deluje, a u kuhinjskim uslovima najvažnije je proveriti da li mu je istekao rok trajanja. Ukoliko jeste, hleb neće narastati.

5. Dobro ga začinite

So nije važna samo zbog ukusa, već zajedno sa brašnom i kvascem čine da testo ima savršenu teksturu. Ne bojte se soli. Koristite je da bi hleb bio ukusan, ali pazite da ne preterate.

6. Prstima proverite da li je testo spremno za pečenje

Reč je o poslednjoj proveri pre nego što uđe u rernu. Pravljenje dubokih rupa može smanjiti efekat kvasca, pa se testo povlači. Proverite da li je pravi trenutak za pečenje nežnim dodirom jagodice prsta. Trebalo bi da ostane malo udubljenje koje se brzo povlači natrag.

7. Dodajte mleko

Mala količina je dovoljna da mlečna kiselina ne bi usporila delovanje kvasca.

8. Igrajte se sa različitim tipovima brašna

Pšenično brašno sadrži veći procenat glutena i idealno je za spremanje hleba sa kvascem ili kiselog testa jer bolje narasta. Možete umesto njega koristiti i višenamensko brašno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domaći hlebhleb
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Molim Vas recept za ovaj hljeb. Hvala!