Najtraženiji recepti za posnu proju

Postoji mnogo načina kako se može napraviti posna proja. Postoje recepti sa ajvarom, sa prazilukom, sa šampinjonima, možete koristiti i veganske proizvode kao što je tofu. Ipak, najpre ćemo početi sa osnovnim receptom.

Evo koji su vam sve sastojci potrebni:

– 150 grama projinog brašna,

– 150 grama belog brašna,

– 1 kesica praška za pecivo,

– polovina kašičice soli,

– 120 mililitra ulja,

– 300 mililitra tople vode.

Priprema: Potrebno je da najpre stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni. U vangli pomešate projino i belo brašno sa praškom za pecivo i dodajte malo soli. Dakle, prvo mešamo suve sastojke, pa tek onda dodajemo ulje i vodu.

Kada dobro pomešate dva brašna, ubacite u smesu 120 mililitra ulja. Potom, dodajte toplu vodu. Topla voda je tu vrlo važna, jer će ona omogućiti da proja bude meka. Voda ne sme da bude hladna, jer time nećete postići nikakav efekat i dobićete suvu proju, nasuprot tome, ne treba da bude ni isuviše vruća, jer ni tako nećete postići hemijsku reakciju koja vam je potrebna.

Toplu vodu možete sipati iz česme, ili možete blago prokuvati vodu, ostaviti da se blago ohladi i onda dodati u smesu. Toplota će pomoći aktivaciji praška za pecivo, pa će tako proja narasti.

Takođe, ako vam je važno da proja bude mekana i vazdušasta, sa vodom toplom vodom možete pomešati i kiselu vodu. Neka to bude otprilike 200 mililitra tople vode i 100 mililitra kisele vode.

Dodajte sve sastojke u vanglu i mešajte dok se sasvim ne sjedine. Možete mešati ručno, varjačom, ali i mikserom, kako biste bili sigurni da neće ostati tragova grudvica. Dobićete smesu koja podseća onoj na palačinke.

U smesu možete dodati povrće ako želite time da je obogatite, to može biti zamrznuta zlatna mešavina ili komadići paprike. Ovo će vašoj proji dati još više na sočnosti i ukusu. No, možete praviti i klasičnu proju bez ičega, u zavisnosti od izbora.

Prespite smesu u vatrostalnu posudu, ili kalup za mafine. Na vrhu možete staviti i malo susama, semenki suncokreta, golice, lana ako to želite. Sa ovim sastojcima će proja biti još zdravija.

Pecite oko pola sata na temperaturi od 200 stepeni. Proveravajte s vremena na vreme da li je proja narasla, da li se zarumenela. Znaćete da se iznutra ispekla, tako što ćete proju probosti čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu, to znači da je posna proja sasvim ispečena.

Izvadite proju iz rerne, prekrijte je krpom i ostavite je tako da se malo ohladi. Ako je budete sekli dok je vruća, onda će se raspadati, a ako sečete proju koja se ohladila, svako parče će biti savršenog oblika. Prijatno!

Posne projice sa tikvicama
Mnogima je post sinonim za dosadnu i bezukusnu hranu, ali to znači samo da ste postili na pogrešan način. Postiti ne znači odreći se od ukusa, nego od hrane životinjskog porekla.

Zato će ova posna projica sa tikvicama biti prava stvar za vas, ako volite da proju punite sa povrćem. Verujte, biće vam toliko ukusna, da ćete pre izabrati da pravite ovaj jednostavan recept, nego da ponovo pravite mrsnu proju.

Evo koji će vam sve sastojci biti neophodni:

– 200 grama kukuruznog brašna,

– 50 grama palente,

– 250 grama belog brašna,

– 50 grama maslinovog ulja,

– 350 mililitra kisele vode,

– 1 kašika čia semenki,

– 300 grama izrendanih tikvica,

– 1 kašičica soli,

– 1 kesica praška za pecivo,

– pola kašičice sode bikarbone,

– 1 kašika sirćeta,

– susam, laneno seme, golica, suncokretovo seme.

Priprema: Preporučujemo vam da najpre oljuštite, operete i izrendate tikvice i ostavite ih da se ocede dok vi pripremate druge sastojke. Kada tikvice ispuste vodu i osuše se, trebalo bi da imate oko 300 grama tikvica. Za to će vam biti potrebno otprilike pola kilograma svežih tikvica. Potom, uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni.

Dalje, pomešajte suve sastojke, dakle u vanglu stavite belo brašno, kukuruzno brašno, palentu, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i čia semenke. Sve dobro pomešajte, pa onda dodajte ulje i sirće.

Potom, malo po malo dodajte kiselu vodu, dok jednom rukom mešate. Pri ovom koraku možete zatražiti pomoć da se napravi posna proja. Jedna osoba neka meša mikserom na slabijoj jačini, a druga neka dodaje polako kiselu vodu. Testo će zapeniti, a vi mešajte sve dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne budete sigurni da uopšte nema grudvica.

Posna proja sa tikvicama se pravi tako što se na kraju dodaju tikvice. Primetićete da se ocedilo dosta vode, ali da biste bili sigurni da u njima više nema soka, preporučujemo vam da ih ručno ocedite, samo stisnite šakom, to će biti dovoljno. Nakon toga, osušene tikvice dodajte u ovu smesu i sve sastojke dobro pomešajte.

Kalup za mafine napunite smesom, pažljivo, sa što manje prosipanja. A onda, za kraj po površini pospite semenke po izboru. Smatramo da je najukusnije kada se pomeša suncokretovo seme, golica, susam i laneno seme. Unutra se već nalazi seme čije, tako da će ova proja biti prepuna vitamina i minerala. Takođe, semenke će uticati na to da se brže zasitite.

Pecite na temperaturi od 200 stepeni oko pola sata. Može biti potrebno manje ili više vremena, u zavisnosti od toga kako vaša rerna peče. Na kraju, izvadite kalup iz rerne i proju prekrijte sa krpom dok se malo ne ohladi. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

proja
Komentari (0)
Dodaj komentar