Pita sa krompirom

Pita sa krompirom u narodu poznata i kao krompiruša spada u red najpoznatijih posnih pita.

Obavezni je deo posne trpeze i kad ce dobro pripremi spada u najukusnija jela. Slobodno ce može reći da ono što je gibanica među mrsnim pitama, to je krompiruša – među posnim.

Duhovna snaga svih postova. Pravi ce s ljubavlju i u većim količinama. Kod nje ce ne sme okasniti. Ona voli vas i, vi volite nju samo dok je vrela. Kad ce ohladi, nikakva podgrejavanja ne pomažu.

Ove stvari morate imati na umu pre nego što ce odazovete, ako ste srećnik – pozivu na pitu krompirušu. Pravi ce na razne načine, a ja ću vam opisati kako to sam radim.

Kilogram srednjih kora kupim na Bajlonijevoj pijaci. Tu kupim i krompir. Isključivo roze. Beli je malo mekan za moj ukus.

U većoj šerpi na ulju dinstam 5 glavica crnog luka što sitnije sečenog. Krompir, oko tri frtalja ili 750 grama, oljuštim, operem i osušim. Onda rendam na sitnije, gde ce rendaju jabuke.

Rendani krompir posolim i pobiberim i ubacim u šerpu sa lukom. Pažljivo mešam drvenom varjačom i dinstam nekih petnaestak minuta. Sve ce radi na tihoj vatri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompirpita
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Onda se probudio…….

  • mmm

    da iiiiiii ???????? nastavak u idućem broju?

  • dzordz

    I…..???? sta jebilo onda????