Ukusniji od onog iz pekare: Najbolji recept za burek sa sirom

Definitivno najpoznatiji recept za burek ili pitu sa sirom. Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Sastojci

  • 650 g gotovih kora za pite
  • 500 g svežeg kravljeg punomasnog sira
  • ½ kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • 500 ml mineralne vode

Priprema

Premažite pleh za pečenje. Koristite okrugli kalup obima 33 cm. Dno kalupa premažite s 3 kašike ulja, a zatim poređajte dve kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.

U veću posudu sipajte mineralnu vodu, so i preostalo ulje i mutilicom dobro promešajte sastojke.

Kore lagano premažite pripremljenom tečnošću, a na koru stavite 2 do 3 kašike sira. Sir lagano rasporedite po površini kore ( sa kašike skidajte male količine sira i stavljajte ga kao male gomilice).

Stavite praznu koru i opet je lagano pritisnite rukama i premažite četkicom i mešavinom ulja, soli i mineralne vode. Sir ponovo rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po ivicama.

Višak kora koji visi prema spoljašnjosti sada preklopite prema unutra i lagano premažite četkicom. Ovaj put nemojte stavljati sir, ali stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite ceo postupak, dok ne potrošite sav sir.

Zadnje dve kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite četkicom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite površinu i lagano izbodite čačkalicom.

Zagrijte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz rerne i ivice odvojite pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, isecite i poslužite.

Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

burekpita sa sirom
Komentari (0)
Dodaj komentar