Vecina cvetna pogača

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 40 grama kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 2,5 kafene kašičice soli
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • susam i mak sa posipanje

Način pripreme

U posudu za mešenje staviti brašno i promešati ga sa solju. U brašnu napraviti udubljenje u koje treba izmrviti kvasac, posuti ga kašičicom šećera i preliti mlakim mlekom. Kada kvasac uskisne, dodati jaje i kiselu pavlaku. Varjačom izraditi testo. Ostaviti ga da udvostruči zapreminu, pa testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu. Rukom testo potapkati da bude iste debljine i oštrim nožem ga iseći na 4 dela. Uzeti jedan po jedan deo testa (krišku), izmesiti ga u loptu i ostaviti sa strane. Uzimati jednu po jednu loptu, ukupno tri, a jedna ostaje, razvijati je oklagijom na veličinu plitkog tanjira i premazivati uljem. Poslednja kora ostaje nenamazana. Znači, ide testo, ulje, testo, ulje, testo. U podmazanu okruglu tepsiju u centar staviti nerazvijenu loptu od testa.
Ostale tri koje su naređane jedna na drugu razviti na veličinu otprilike 50 cm. Tako razvijenu koru iseći na osam kriški. Uzeti u ruku krišku i presaviti. Tako dobijene latice špicem okrenutim prema zidu tepsije i staviti u krug oko centralno postavljene lopte. Sada razmutite žumance i premažite celu pogaču. U sredinu (na loptu) stavite susam ili mak.
Pogaču prekrijte belim papirom, pa stavite da se peče u rernu zagrejanu na 220 oC deset minuta, zatim vatru smanjite na 200 oC i pecite narednih deset minuta. Na kraju vatru smanjite na 180 oC i pecite narednih dvadesetak minuta. Pred kraj pečenja pogače, kada se kroz kuhinju širi fini miris testa, pogaču otkrijte da dobije lepu zlatnorumenu boju. Ova pogača je izuzetna. Ne zna se da li je lepša na oko ili je ukusnija.
Vreme za pripremu: 90 minuta

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pogača. svet pogačaružica pogača
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Vesna Đokić

    Draga Olga, neobično mi je drago da se vama i vašim prijateljima dopao recept. I mojim ukućanima je to jedna od omiljenih. Nadam se da ćete pronaći još nešto što će vam se dopasti jer imam preko 150 objavljenih recepata na Krstarici. Srdačan pozdrav i svaku sreću vam želim.

  • Olga Vila

    Draga Veco, još uvek je popularna „tvoja pogača“ u mojoj kuhinji. Redovno je pravim i na zahtev mojih prijatelja kad god se okupimo. Svi je obožavaju. Ne prođe nam nijedno slavlje (a to često bude i bez nekog razloga) bez pogače. Još jednom, hvala na divnom receptu!

  • Olga Vila

    Hvala Vam na dodatnom objašnjenju. Uspela sam s pogačom; izvrsna je i nije masna. Ako možete, pošaljite uputstva za pogaču u obliku cveta dalije. Uskoro imamo malo porodično veselje pa bih htela iznenaditi goste. Veliki pozdrav!

  • Vesna Đokić

    Draga Olga, iskreno me raduje da Vam je uspela cvetna pogača. Predlažem da pogaču u obliku cveta dalije pravite od istog testa pošto, kako zaključujem, više volite da pogača ne bude masna. Samo u tom slučaju, kad testo izručite na radnu ploču, umesto rukom, razvijte ga oklagijom na 2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom vadite krugove. Njih ređajte u dublju, okruglu šerpu (tepsiju) koja je podmazana. Krugove ređajte jedan na drugi u krug, tik do ivice tepsije, kao kad se ređa meze. Tako vam sredina ostane prazna. U tu sredinu naređajte ostatak krugova koje preklopite napola. Tako se formira centar cveta, koji izgleda fantastično. Premažite i pospite susamom. Ispecite prema podacima u receptu. Puno pozdrava, a Vama i Vašoj porodici želim svaku sreću u dalekom Torontu.

  • Olga Vila

    Obožavam Vaše recepte jer su uvek sigurni. Samo me interesuje jesu li četvrtaste kriške, i da li se presavijaju dijagonalno? Unapred hvala.

  • Vesna Đokić

    Draga Olga, milo mi je da Vam se dopadaju recepti koje objavljujem. Pošto sve tri kore (koje su stavljene jedna preko druge, a između namazane uljem) razvijete u krug prečnika otprilike 50 cm, taj krug isecite na osam kriški koje su trouglastog oblika. Dakle, kriške nisu četvrtaste, nego su trouglaste. Svaki špic od kriške povučete (presavijete) do sredine šire strane i ređate oko centralno postavljene lopte u tepsiji špicem prema obodu tepsije. Ako Vam ni ovo objašnjenje nije dovoljno, pokušaću da Vam pošaljem fotografije sa fazama rada. Svaku sreću Vam želim.

  • Vesna Đokić

    Kada se pogača premaže i pospe susamom, ostavi se još petnaestak minuta da nadolazi. Pozdrav.

  • Biljana Kostić

    Kad se premaže pogača i stavi susam, da li se odmah peče ili treba da odstoji? Pozdrav.

  • Vesna Đokić

    Draga Rado, nažalost, recept pogače koju ja pravim ne prati i njena fotografija. Ovo je fotografija po izboru urednika Krstarice. Danas sam napravila pogaču koja izgleda kao cvet dalije, fantastična je. Očekujem decu na ručku i jedva čekam da vidim njihov izraz lica kada budu videli šta sam im za danas pripremila.

  • Rada P.

    Pogača je odlična. Pravim sličnu. Zove se suncokret pogača i baš na cvet suncokreta i liči.