Ako ovako podgrevate hranu, rizikujete TROVANJE

Ove posude su opasne ako se koriste u mikrotalasnoj rerni!

Podgrevanje određenih posuda u mikrotalasnoj rerni može biti opasno, upozorio je profesor sa Univerziteta u Arizoni. Profesor Rolf Halden, koji je direktor Centra za zdravstveni inženjering okoline i biodizajn, upozorio je na dve opasnosti koje vrebaju iz podgrevanje jednokratnih posuda od stiropora u mikrotalasnoj pećnici.
Nemamo ih svi kod kuće, ali ih vrlo često dobijemo kada naručimo hranu iz dostave. Stiropor joj omogućava da do nas stigne „ušuškana“ i da njena temperatura ostane idealna za konzumiranje. Ako niste pojeli sve, možda biste sutradan ubacili celu posudu sa ostacima hrane u mikrotalasnu. I tu biste napravili opasnu grešku!

„Bele posude od stiropora zapravo se prave od pene ekspandiranog polistirena (EPS), u pitanju su kuglice koje se zagrevaju i potom oblikuju. EPS predstavlja opasnost ne samo po okolinu, već i po zdravlje jer hemikalije koje sadrži mogu da pređu u hranu ili piće u tim posudama“, rekao je profesor. Ovaj proces odvija se zagrevali vi hranu ili ne. Hemikalije će svakako curiti u hranu, a ovaj proces samo će biti ubrzan ako je podgrevate u mikrotalasnoj.

„Toplota ubrzava promenu hemijske strukture i kretanje hemikalija iz plastike ka hrani. Materijal se u mikrotalasnoj nalazi pod ‘stresom’ koji može izazvati i otpadanje malih komada, koji će se takođe zadržati u vašoj hrani“, navodi on.

Stiren, hemikalija koja se nalazi u EPS stiroropu, identifikovana je od strane američkog Ministarstva zdravlja kao karcinogen, supstanca koja može izazvati stvaranje ćelija raka. Kada se ove čestice zadrže u organizmu, supstance će se vezati za određene receptore i početi da vrše funkciju sličnu hormonima.

Najbezbedniji način da podgrejete hranu u mikrotalasnoj rerni je da to učinite u staklenoj posudi na kojoj piše da sme da se zagreva. Opcije su vam i potvrđeno bezbedne plastične ili keramičke posude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranapodgrevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar