Biće zdravije: Ispohujte meso da bude manje masno

Hrana pripremljena na ovaj način, upiće manje ulja

Pohovana hrana je prava radost za nepce.

Ne samo da ova metoda kuvanja daje jedinstven ukus, već i sama tekstura hrane, hrskavost spolja a mekoća iznutra, pruža poseban doživljaj.

Nažalost, kao i sve najlepše stvari u životu i ishrani, pohovanje nije naročito zdravo i dobro za organizam. Velika količina ulja koja se u ovom procesu koristi, povećeva nivo masnoće u krvi.

Pored toga, hrana koja je pohovana na ovaj način sadrži i veliki procenat ugljenih hidrata, a o kalorijama da ne govorimo.

Za sve ljubitelje pohovane hrane koji ipak ne bi želeli da na povećanu kilažu posle praznika dodaju još koji kilogram, imamo radosnu vest.

Pohovanje može jednim trikom da bude mnogo zdravije, a da pritom vaša omiljena đakonija ne izgubi na bogatstvu ukusa. Pored toga, tekstura ostaje gotovo ista.

Umesto u tiganju, potrebno je da piletinu, šnicle ili povrće, ispohujete u rerni.

Hranu treba da pripremite na uobičajen način, kao kada pohujete u ulju. Uvaljajte je u brašno i jaja, pa na kraju u prezle.

U međuvremenu upalite rernu na 200 stepeni i pustite je da se zagreje. Tepsiju u kojoj planirate da spremite obrok, podmažite  uljem, ali tek toliko da ono prekrije dno posude.

Ostavite tepsiju u rerni na par minuta, samo da se ulje zagreje. Nakon toga je izvadite i u nju poređajte komade mesa, ili vaše omiljene tikvice, karfiol, prokelj, brokoli…

Hranu još jednom premažite uljem i stavite u rernu. Na pola pečenja, izvadite tepsiju ponovo, prevrnite hranu i vratite je u rernu.

Druga pogodnost ovakvog načina pohovanja je da nema prskanja ulja po šporetu ili radnoj ploči, pa ćete uštedeti i vreme koje biste potrošili na brisanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meso
Komentari (0)
Dodaj komentar