ČOKOLADU čuvate u FRIŽIDERU? Odmah je IZVADITE!

Kada nešto volite, kao što mnogi vole čokoladu, učinićete sve da to i sačuvate, najbolje što znate. Čokolada je mnogima omiljenja poslastica. Kada je ne jedemo, obično je držimo u frižideru. I dok zbog temperaturnih razlika izbegavamo da je držimo van frižidera, to i nije pametna odluka, jer u u frižideru može da dobije bele mrlje i izgubi ukus.

Aromatične note kakaoa su prepoznatljive na višim temperaturama, pa ako želite da osetite dubinu ukusa, čokoladu treba čuvati van frižidera, na hladnom i tamnom mestu. Idealna temperatura je od 18 do 21 stepeni Celzijusa, jer tada nije previše vruće da se istopi, a nije ni hladno, kao u frižideru, da izgubi ukus.

Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli do kraja umotate u foliju ili u omot u kojem ste je i kupili, ako može da se zatvori.

Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste neko ko ne pojede sve u jednom potezu, možete je čuvati i ona će trajati do nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja. Taj datum je samo približna procena, a čokolada obično traje mnogo duže i to zbog flavonoida koji sprečavaju oksidaciju masti.

Tamna čokolada najduže zadržava svoj kvalitet, čak godinu dana nakon datuma na etiketi, mlečna do šest meseci, a bela samo nekoliko meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladacuvanjefrizider
Komentari (0)
Dodaj komentar