Doručak koji obožavate: Trikovi za pripremu savršenih prženica

Prženice, u svetu poznate i kao francuski tost, sjajan su način da iskoristite stari hleb.

Zbog neutralnosti ukusa, prženice možete poslužiti kao slatki ili kao slani obrok, a mi vam donosimo nekoliko trikova kako da usavršite ovaj specijalitet.

Hleb

Hleb bi trebalo da bude što stariji. On bolje upija mešavinu za pohovanje pa je samim tim i sočniji. Možete koristiti bilo koju vrstu hleba, ali najmekši pohovani hleb priprema se od običnog belog hleba.

Smesa za pohovanje

Postoji puno varijacija na ovu temu. Naime, ako je hleb vrlo star, dobro je da je smesa nešto ređa kako bi hleb imao šta da upije. Zbog toga se najčešće koristi kombinacija umućenih jaja i malo mleka. Ako je hleb star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.

Začini

Već smo spomenuli da u prženice neutralan obrok, pa je zato dopuštena slobodna upotreba začina. Možete napraviti pikantne prženice sa čilijem ili jednostavan slani pohovani hleb. Ako pravite slatku varijantu, savetujemo da u jaja stavite malo ekstrakta vanile i cimeta.

Pečenje

Najbolje je prženice pripremati u tiganju na mešavini biljnog ulja i maslaca u razmeri 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga pomešajte u ovoj razmeri, on uspe da sačuva svoj ukus i daje odličnu aromu prženicama. Svakako pripazite da masnoća bude zagrejana pre pečenja kako prženice ne bi ‘popile’ previše masnoće.

Sastojci za slatku varijantu:

4 kriške starog belog hleba

3 veća jaja

1 kašičica soli

50 ml mleka

biljno ulje i maslac

količinu odredite u zavisnosti od veličine hleba

Postupak pripreme:

Prvo razmutite jaja u tanjiru, dodajte malo soli i mleko i sve dobro promešajte. Na tiganju zagrejte biljno ulje i maslac. Kada je ulje ugrejano, hleb umočite u mešavinu s obe strane, puštajući nekoliko sekundi da upije malo smese. Kriške pecite sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Poslužite uz šoljicu hladnog mleka.

Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prženicesavettrik
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja umesto mleka stavljam kiselu vodu. Tako budu hrskavije.

  • Dara

    Mi ih u Banatu zovemo pofezne:)

  • Anonimni

    Zar to nije kvašenica? To su ovek pravili kad je ostalo suvog hleba.

    • Anonimni

      Ovo su oduvek bile przenice. Naravno ima i drugih naziva i našem regionu.