Grožđe

Ovih dana pijace su pune grožđa, divnog jesenjeg voća koje se veoma lako vari i asimiluje. Grožđe nam daje energiju i obnavlja naš organizam, utiče povoljno na stomak i creva, razređuje krv, smanjuje nivo holesterola, stimuliše rad bubrega i jača pluća, a pomaže i pri varenju. Poželjno je da jednom nedeljno, u jesen, jedete samo grožđe: tako ćete pročistiti organizam od svih naslaga otpadnih materija. I belo i crno grožđe puno je vitamina B grupe, vitamina A, odgovornog za zdravlje i lepotu kože, i vitamina C, koji poboljšava imunološki sistem. S obzirom na to da sadrži 16-18% šećera (u zavisnosti od vrste) – grožđe se ubraja u energetski bogate namirnice koje, međutim, dijabetičari na primer moraju uzimati u umerenim količinama. Da bi se od grožđa izvukao maksimum, svakog dana treba jesti oko 300 grama ovog voća, naravno u ravnomerno raspoređenim razmacima. Nudimo vam nekoliko korisnih saveta u vezi sa grožđem i načinima iskorišćenja njegovog blagotvornog dejstva.

Grožđe za čišćenje i jačanje krvi


Napravite mešavinu od jednakih delova semena grožđa, špargle, proklijalog ječma, korena pasje pšenice i vodopije. Mešavinu lagano propržite i od toga skuvajte kafu koju ćete u gutljajima piti tokom dana.

Grožđe protiv žučnih kamenaca


Za ovaj lek koristi se vino: pola litra vina kuva se sa osminom maslinovog ulja oko pet minuta. Napitak se pije svakog jutra na prazan stomak, pet dana zaredom.Kada se popije, treba leći pola sata najpre na jednu, pa pola sata na drugu stranu.

Grožđe protiv bolova u prostati


Terapija je sledeća: deset dana pre svakog obroka treba pojesti 1/2 kilograma svežeg grožđa. Posle svakog obroka, treba popiti čaj napravljen od4 velike kašike isitnjenog svežeg i suvog lista vinove loze. Lišće treba preliti sa 7 dl ključale vode, posle 2 sata stajanja procediti i piti.

Grožđe za bolje zgrušavanje krvi


Šest dana zaredom, pre doručka, ručka i večere, treba pojesti po 400 grama crnog grožđa s parčetom starijeg raženog hleba. Lek smanjuje i kiselinu u mokraći i reguliše kraće opstipacije.

Grožđe protiv kožnih bolesti i opadanja kose


U proleće, kada se loza orezuje i njome prostruje životni sokovi, treba zarezati pri zemlji panj i staviti cevčicu i malu posudu ili flašicu. Sok koji se tako sakupi izuzetno je lekovit za brojne bolesti. Ako se njime peru vlažni lišajevi, za nekoliko dana će prosto nestati. Odstranjuje i perut u kosi, a utrljavanjem i „divlje meso“.

Konačno, valja imati na umu da suvo grožđe sadrži gotovo dvostruko više minerala od svežeg, naročito gvožđa i kalijuma, ali i preko 70 više šećera. Obično se koristi za pripremanje slatkiša, pa zbog količine šećera koje sadrži šećer ponekad možete i zameniti suvim grožđem, ne samo radi boljeg ukusa nego i iz zdravstvenih razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar