Izbegavajte ove greške i testenina će vam ispasti savršeno baš svaki put

Budući da je jednostavna za pripremu, brzo zasiti, a obožavaju je i deca, testenina je u mnogim kuhinjama neizostavna kao prilog ili kao celoviti obrok, ali čini se da većina ljudi u pripremi prave iste greške. Prema kulinarskom portalu Taste.com, ovo je devet najčešćih, pa obratite pažnju na njih ako želite da i kod kuće testenina bude kao iz italijanskog restorana…

Nemojte je prekuvati

Trebalo bi da bude ‘blago čvrsta’ i lako se žvaće, i svuda ima ujednačenu boje. Zato je proverite minut pre nego istekne preporučeno vreme kuvanja, a nikad nemojte to vreme prekoračiti da ne postane kašasta.

Pazite na odnos testenine i vode

Testenini je dok se kuva potrebno puno prostora za širenje, pa vam je potrebna i veća šerpa, a u njoj se neće ni lepiti u ključaloj vodi. Takođe, trebalo bi je redovno mešati.

Nemojte dodavati maslinovo ulje u vodu

Iako zaista jeste zdravo i dobro za mnoga jela, nemojte testenini dok se kuva dodavati maslinovo ulje da se ne slepi, jer će ono na njoj ostariti sloj koji sprečava i da se umaci sjedine s testeninom.

Nakon ceđenja nemojte baciti vodu

Obavezno posolite vodu za testeninu čim proključa, a dodavanje malo vode od testenine u sos pomaže da se razredi ako je potrebno i pojačava ukus bez dodavanja soli.

Nemojte je ispirati

Jer ćete isprati i ukus testenine, a izgubićete i deo skroba koji pomaže u vezivanju sosa s testeninom.

Pazite koji umak ide uz koju testeninu

Špagete dobro idu uz bolonjeze, a slažu se i s kremastim umacima, dok se kratka testenina u obliku cevi najbolje slaže s sosovima od povrća.

Nemojte preterivati ​​s umakom

Pokušajte da testenina bude ‘premazana’ umakom, a ne da se  utapa u njemu: oceđenu testeninu stavite u veliku posudu, a zatim polako dodajte i umak.

Karbonaru pravite na manjoj temperaturi

Jeste li ikada napravili karbonaru koja podseća na kajganu? To se događa kad je temperatura previsoka.

Nemojte prekuvati testeninu za pečenje

Skuvajte je do pola, samo nekoliko minuta, jer će nastaviti da se kuva u rerni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjetestenina
Komentari (0)
Dodaj komentar