Kako sprečiti klijanje krompira, i top saveti kako da vam namirnice duže traju

Jedna trula jabuka u korpi s ostalima pokvariće i ostale, zbog etilena koji ispušta, ali ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžiće mu život, jer sprečava klijanje krumpira. To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihov kvalitet.

Evo još nekih:

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za blagdane ostavite u plastičnu posudicu i držite u hladnjaku s komadićem hleba koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će duže ostati sveži i jestivi.

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom pre nego što ih ostavite u hladnjak, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh. Uvenulu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu vodu. Veliku posudu napunite hladnom vodom i ponovno će izgledati sveže.

Paradajzu i pečurkama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati materije koje potiču kvarenje.

Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u hladnjaku i do dve sedmice.

Luk će duže ostati svež ako ga obesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu bocu i stavite je u zamrzivač.

Umesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu – tako će puno duže trajati. Mekše sireve spremite u aluminijsku foliju, a brojni kuvari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plesni.

Da biste sprečili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem delu police ili u niovu očiju u hladnjaku.

Zaledite sveže začine 
Sveže začinsko bilje možete staviti u led. Naseckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuvanje umaka, supa i variva.

Sačuvajte limun duže
Ako vam treba samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscedite sok pa čuvajte limun u hladnjaku.

Bobičasto voće
Sveže jagode, maline i borovnice nakvasite u ledenoj mešavini od sirćeta – razredite sirće u vodi u odnosu 1:10, nakvasite voće, ocedite i dobro osušite. Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnatoj kesici jer je sirće prirodni ubica buđi i sredstvo za dezinfekciju.

Paradajz čuvajte izvan hladnjaka
Paradajas postavite tako da leže na onoj strani gde raste peteljka, na ravnoj površini. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih hladnjak isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove paradajza selotejpom kako ne bi imale dodir sa vazduhom pa složite jedan na drugi.

Vrh banane omotajte folijom
Peteljku banana umotajte u foliju da se spreči oslobađanje etilena pa će duže trajati. Ako se počnu kvariti, narežite ih i zamrznite za pripremu smoothieja. Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazru te ih držite u papirnatoj kesici u hladnjaku, prenose mediji.

I brašno može u zamrzivač
Brašno koje planirate čuvati duže zamotajte u vrećicu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi hladnoća neutralisala moguće prisustvo insekata..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompirnamirnicerok trajanja
Komentari (0)
Dodaj komentar