Kako svaki put skuvati savršeno rastresit pirinač: Ovo su mere tačno u gram

Pirinač je svestran sastojak koji se može pronaći u skoro svakoj kuhinjskoj ostavi. Međutim, kuvanje pirinča za mnoge kuvare amatere može biti izazov. Prekuvan ili nedovoljno kuvan pirinač može lako pokvariti čitav obrok, što dovodi do razočaravajućeg iskustva. Ali ne brinite!

U nastavku vam donosimo neke korisne savete kako biste svaki put skuvali besprijekorni pirinač, bez obzira na to koju vrstu odaberete.

Važnost odnosa vode i pirinča

Kada je reč o kuvanju pirinča, vreme i odnos su ključni. Ako je kuvate predugo, može postati kašasta, a ako je ne kuvate dovoljno dugo, može biti tvrda i neukusna. Slično tome, ključan je pravilan odnos vode i pirinča.

Za beli pirinač dugog zrna pravilan odnos iznosi 500 ml vode na 200 g riže. Za beli pirinač kratkog zrna koristite 300 ml vode za 200 g riže. Za smeđi pirinač odnos iznosi 430 ml vode na 200 g pirinča.

Količina pirinča potrebna po osobi može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su ostala jela koja se poslužuju i vrsta pirinča koja se koristi. Kao opšta smernica, 50-75 grama nekuvanog pirinča po osobi je dobra početna tačka. To znači da bi 200 grama pirinča bilo dovoljno za posluživanje 2-4 osobe, u zavisnosti od njihovog apetita i ostalih jela za stolom.

Takođe je vredno napomenuti kako je kod kuvanja pirinča bolje pogrešiti i napraviti previše nego premalo. Ostaci pirinča se mogu ohladiti i koristiti za drugi obrok ili se mogu prenameniti u druga jela, kao što su prženi pirinač ili sutlijaš, piše Index.hr.

Ispiranje

Ispiranje pirinča pre kuvanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. Ono pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može uzrokovati da pirinač postane ljepljiv, ali i prljavštine.

Pirinač se obično ispire u šerpi, a ne u cediljki jer to omogućuje temeljnije ispiranje. Ispiranje pirinča u šerpi omogućuje mešanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dok neki ljudi ispiraju pirinač dok voda ne postane skroz bistra, dovoljno je isprati ga tri puta.

Proces kuvanja

Nakon što ste izmerili i oprali pirinač, vreme je da je pravilno skuvate. Na svakih 200 grama pirinča u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite vatru i pokrijte poklopcem koji čvrsto prianja.

Pustite da lagano kuva bez skidanja poklopca tokom preporučenog vremena kuvanja: 18-20 minuta za beli pirinač dugog zrna, 15-18 minuta za beli pirinač kratkog zrna i 40-45 minuta za integralni pirinač. Nakon kuvanja ostavite pirinač da odstoji poklopljen 5-10 minuta kako bi se napario i postao rastresitiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjepirinačvoda
Komentari (0)
Dodaj komentar