Kombinovana ishrana

Osnovni principi kombinovane ishrane zasnivaju se na podeli namirnica na dve glavne grupe i dve podgrupe:

  • Glavna biljna grupa: sve žitarice (pšenica, raž, ječam, ovas, proso, kukuruz), heljda, svi proizvodi od celuloznih žitarica (crni bio-hleb, sojin hleb, suncokretov hleb, integralno pecivo, kolači od integralnog brašna), mahunarke, soja i svi proizvodi od soje, krompir, testenine bez jaja, pirinač, zobene pahuljice, musli bez šećera, griz, med, semenke od bundeve, biljne masti (ulje).

  • Glavna životinjska grupa: sve vrste mesa, sve vrste suhomesnatih proizvoda, sve vrste živinskog mesa, sve vrste ribe, mleko, mlečni proizvodi, jogurt, jaja.

  • Podgrupa povrće: sve vrste povrća, pečurke, začini, sve sveže i sušeno bilje, kečap bez šećera, soja sos bez šećera.

  • Podgrupa voće: sve vrste voća, sve vrste kompota zaslađenih veštačkim zaslađivačem, voćni sokovi bez šećera.

    Ako želite da ishrana zasnovana na kombinaciji namirnica bude delotvorna, ne smete zaboraviti izvesna pravila.

  • U toku jednog dana ne smeju se jesti jela iz obe glavne grupe, tj. jela iz biljne i jela iz životinjske grupe.

  • U toku jednog dana ne smeju se jesti jela iz podgrupe povrće sa jelima iz podgrupe voće. U praksi to znači da ako se odlučimo za biljni dan, onda tog dana možemo kombinovati jela biljne grupe samo sa jelima i pićima iz podgrupe voće. Nekog drugog dana kombinujemo jela glavne biljne grupe sa jelima podgrupe povrća.

  • Jela glavne životinjske grupe mešamo sa jelima podgrupe povrće, a nikada ih ne mešamo sa jelima glavne biljne grupe, niti sa jelima podgrupe povrće.

  • Orasi čine samostalnu grupu i mogu se kombinovati sa jelima glavne biljne grupe, kao i sa jelima glavne životinjske grupe, s tim što ih u kombinaciji sa glavnom životinjskom grupom koristimo u minimalnim količinama. U kombinaciji sa glavnom biljnom grupom možemo ih koristiti u bilo kojim količinama. U kombinaciji sa jelima glavne životinjske grupe, koristimo ih za poboljšavanje ukusa – kao začin.

  • Isto važi i za korišćenje soja sosa. Ako ga koristimo uz glavnu životinjsku grupu, onda ga koristimo samo kao dodatak. U kombinaciji sa jelima glavne biljne grupe možemo ga koristiti neograničeno.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (1)
    Dodaj komentar
    • Vesna Micković

      Ovo je najbolja „dijeta“ ikad smišljena! Prvo – držeći se pravila ove ishrane nema šanse da vas stomak ikad više zaboli. Pravilnim kombinovanjem namirnica olakšavate svom probavnom sistemu da radi besprekorno i sa lakoćom. Ne počinje se mršaviti odmah. Ja kada sam se počela tako hraniti, prošlo je više od mesec dana dok prva kila nije sišla, ali kada je krenulo, i ne samo kilogrami. Koža mi je postala lepša, kosa, a celulit sam izgubila u potpunosti. Više se i ne znojim kao nekada. Celo telo sam preporodila i to uz minimalno vežbanje – uglavnom šetnja. Osim toga, kilogrami se ne vraćaju, nema jo-jo efekta, jer ova ishrana postaje način života, ona nema ograničenja na 2-3 dana, mesec, tri… Sa ovakvom ishranom se živi i to bez problema. Ništa nije zabranjeno, nijedna namirnica. Možete jesti sve što volite, ali bukvalno sve, samo voditi računa šta se sa čim slaže. U tome morate biti besprekorno precizni. Zaboravite klasično pripreman krompir pire npr. koji se sigirno jede u svakoj kući. Toga više nema na vašem tanjiru. Vi sada jedete krompir pripremljen na raznorazne načine, ali samo sam ili sa povrćem, a ne sa životinjskim mlekom i životinjskim margarinom. Nema više klasičnih torti. Hoćete nešto slatko? Jedite suvo voće, „salame“ od mlevenog suvog voća sa medom, malteksom, žutim šećerom, ispecite pitu od integralnog brašna bez jaja, sa voćem. Super su pite od „baklava testa“ sa svim vrstama voća, a kojim, to zavisi od sezone. Mogu se na Internetu naći mnogi recepti vegeterijanske ishrane koje lako prilagođavate vašem načinu ishrane. Napravite tablicu hrane životinjskog porekla, hrane biljnog porekla i neutralne hrane, gledajte u to kao u Bibliju dok ne naucite šta smete sa čim jesti i nazdravlje i na lepotu vam bilo!