Lakše ne može: Trikovi za savršena tvrdo kuvana jaja (video)

Kuvanje jaja spada u jedan od najlakših kulinarskih zadataka, ali mnogi imaju problem da odrede tačno koliko minuta je potrebno kuvati jaja ili kako ih što lakše oljuštiti.

Ukoliko spadate u grupu onih kojima to ne polazi za rukom bez nereda i bez da skinete i veći deo belanca, pokušajte neki od ovih trikova.

Ukoliko želite savršena tvrdo kuvana jaja, stručnjaci savetuju da ona ne budu previše sveža, već stara najmanje nekoliko dana, a umesto da ih spremate u kupućoj vodi u koju ste dodali malo sirćete ili sode bikarbone, kuvate jaja na pari.

Sve što je potrebno je da u šerpu stavite malo vode, stavite umetak za kuvanje na pari u lonac, u njega postavite jaja, poklopite i kuvate. Za savršena tvrdo kuvana jaja potrebno je 14 minuta, a nakon toga jaja stavite u hladnu vodu s komadićima leda kako biste zaustavili proces termičke obrade.

Stručnjaci tvrde da su jaja skuvana na ovaj način ukusnija i da se lakše ljušte.

https://youtu.be/S7ljlPKE0ZY

Tvrdo kuvano jaje lako ćete oljuštiti ako ga stavite u teglu u koju ste prehodno ulili malo vode. Zatvorite teglu pa je snažno protresite. Za nekoliko sekundi ljuska jajeta bi trebalo da spadne.

Osim toga, možete pokušati i trik s kašikom. Kucnite jaje od tvrdu podlogu da napravite pukotinu, a zatim pažljivo umetnite kašiku između ljuske i jajeta i rotirajućim pokretima odvajajte ljusku. Stručnjaci tvrde da je ovo jedan od najlakših načina da oljuštite jaje uz minimalni nered.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajakuvana jaja
Komentari (0)
Dodaj komentar