Mast i ulje vam više neće trebati – pravi se kod kuće i pun je vitamina i minerala

Maslac je sve popularniji kao alternativa ulju, a svakako je i zdraviji izbor… Posebno je zastupljen u ishrani onih koji izbegavaju ugljene hidrate, a sve češće pominje se i takozvani gi, odnosno pročišćeni maslac. Pa, o čemu je tačno reč i zašto je ova namirnica odjednom toliko popularna?

Gi je zapravo vrsta visoko pročišćenog putera, iako se kao i običan puter pravi od kravljeg mleka. Ipak, ima manje mlečnih proteina i laktoze, pa je idealan izbor za sve one koji su intolerantni na pomenuti sastojak.

Ovakav maslac tradicionalno se koristi u azijskoj kuhinji, a upotrebljava se za kuvanje, prženje, kao namaz ili sastojak nekih specijaliteta, pa čak i u ajurvedskim terapijama.

Naime, gi se koristi prilikom ajurvedskih masaža i kao osnova za pravljenje masti za lečenje opekotina i osipa.

Gi se pravi relativno lako, topljenjem običnog, neslanog putera. On se zagreva duže od drugih vrsta putera, te zato i ima jači i orašastiji ukus, te tamniju nijansu. Treba znati i da gi ima višu tačku gorenja u odnosu na standardni maslac, što znači da je idealan za prženje.

Gi sadrži i takozvanu buternu kiselinu, koja igra esencijalnu ulogu u zdravlju probave, a može da ima i antiinflamatorna svojstva. Gi puter takođe sadrži i veliki broj vitamina i minerala, poput vitamina A, D, E i K, a takođe sadrži i lecitin, jod i beta-sisterol.

Naravno, baš poput maslaca ni gi nije predviđen za čestu upotrebu, zbog visoke kalorijske vrednosti, ali s vremena na vreme i u malim količinama je odličan izbor za vašu ishranu.

Potrebni sastojci:

500 g organskog, kvalitetnog, neslanog maslaca

sito ili gaza

staklena posuda ili teglica

šupljikava kašika

Priprema:

Ostavite maslac da se polako rastopi na tihoj vatri. Veoma je važno da temperatura bude niža, kako maslac na kraju ne bi potamneo.

Smanjite temperaturu na najmanji nivo, kako bi se maslac lagano krčkao. Nema potrebe stavljati poklopac niti mešati masu. Posle nekoliko minuta na površini će se pojaviti pena od belančevina. Potrebno je u kontinuitetu skidati tu penu, sve dok tečnost ne ostane potpuno bistra.

Gi je gotov kada je bistar, zlatne boje i miriše na karamelu. Tada je potrebno isfilterisati ga, odnosno prodeciti tečnog kroz veoma fino sito (za ovo može da posluži i sterilan gaza) direktno u staklenu teglicu.

Nakon filtriranja treba da se dobije savršeno bistar gi puter, a ako to nije slučaj, jednostavno ga malo zagrejte i ponovite proces filtriranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Maslac
Komentari (0)
Dodaj komentar