Najčešće greške koje prave skoro svi kada pripremaju beli luk

Beli kuk je jedan od najpopularnijih začina u svakodnevnoj kuhinji bez kojeg ne možemo da zamislimo ukusne umake za testeninu ili druga ukusna jela ili priloge

Čarobni beli luk će dati posebnu notu mnogim jelima pa nije čudo da je vrlo čest sastojak u mnogim jelima. Osim toga, to je povrće poznato po svojim zdravstvenim blagodatima, naročito kada je u pitanju jačanje imuniteta što nam je i te kako potrebno u ovom periodu borbe protiv virusa.

Prilikom njegove pripreme treba se pridržavati nekoliko važnih saveta. Evo koje su najčešće greške:

1. Izbor belog luka: Uvek birajte beli luk tokom njegove sezone koja traje od leta do rane jeseni. Birajte primerke koji su svetli i čvrsti, na dodir bi trebalo da budu suvi, ali nikako smežurani. Izbegavajte proklijali beli luk koji može ukazivati ​​na to nije bio pravilno skladišten ili je možda već prošlo njegovo najbolje vreme, pa izbegavajte glavice s malim zelenim izraslinama.

2. Pogrešno skladištenje: Beli luk čuvajte na suvom i tamnom mestu s puno protoka vazduha na sobnoj temperaturi. Vazduh će sprečiti da beli luk prerano nikne ili se pokvari. Beli luk možete držati i u papirnatoj ili mrežastoj vrećici kako biste održali suvo i hladno okruženje. Ako se pravilno čuva, beli luk može trajati nekoliko meseci. Međutim, kad jednom počne da klija, brže će se pokvariti. Svakako izbegavajte držanje u frižideru ili zamrzavanje belog luka jer to može pokvariti i teksturu i ukus.

3. Greške pri pripremanju: Što više naseckate ili sečete beli luk, to se više oslobađa alicin i oporiji je ukus. Pa ukoliko tražite blažu notu belog luka (recimo, za sos), grubo naseckajte češnjeve na velike komade koje ćete ubaciti u jelo. S druge strane, ako je vaš cilj da jelu date snažan ukus belog luka, zdrobite ga u dobrilici za beli luk što će povećati njegovu notu. Ali, koji god oblik belog luka da odaberete, uvek pazite da komadići budu ujednačeni u obliku i veličini. To će obezbediti da se beli luk skuva ravnomerno, bez nekuvanih ili prekuvanih komadića….

4. Prekuvavanje: Uprkos onome što ste možda čuli, nije potrebno prvo dinstati beli luk u vrelom ulju kako biste oslobodili sav njegov potencijal okusa; zapravo, ovim upravo rizikujete njegovo sagorevanje. Umesto toga, beli luk sačuvajte za kasnije u procesu kuvanja, na primjer kada pravite sos, u trenutku kad je sve spremno za dodavanje tečnosti ili kad su proteini ili povrće koje oduzimaju više vremena u procesu pripreme već skuvani. To će dozvoliti da beli luk otpustiti svu svoju čaroliju okusa, a da ne izgori i postane žut i hrskav.

5. Vrsta belog luka: Iako nam se čini da prilikom pripreme belog luka nemate u čemu da pogrešite, stvari ipak nisu toliko jednostavne. Iako ćete možda biti u iskušenju da se odlučite za prethodno oguljenu, mlevenu ili pripremljenu pastu od belog luka ili pak sušeni beli luk, kuvari savetuju da je najbolje držati se obične sveže glavice belog luka za najautentičniji ukus. Naime, nakon što se beli luk usitni ili ukloni iz izvorne lukovice, aroma i ukus počinju da se menjaju i s vremenom slabe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukgreškesaveti
Komentari (0)
Dodaj komentar