Stavljate li jaja odmah u vodu ili tek kad proključa? Razlika je velika

Meri Frensis Kenedi Fišer američki je kulinarski stručnjak koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine u kojoj ona, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Meri smatra da je izraz ‘skuvati jaja’ netačan te da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Objašnjava da u trenutku kad ubacite jaje u ključalu vodu žumance ostaje sirovo, a belanac se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Zato nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje da će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u maloj šerpi uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuvati, naročito maloj deci, prenosi Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajakuvanje
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Faraonn

    …jaja unistavam…pijem svako jutro …przim…kuvam…nemam nikakvih pravila osim , da im znam porijeklo tj. od koga nabavljam…

  • Miroslav

    I, kako skuvati jaje?

  • Ramzaj

    Meko kuvana jaja su znacajno zdravija od tvrdo kuvanih ili jos zdravija sveza ko moze da popije tako, licno ne mogu, ali su obavezna u blenderu evo vec 20 godina i tesko da cete imati nekih tegoba, ali lekari ko lekari-sektasi, cim je nesto zdravo to je rizicno pa su tako obicaji kao sto su sirova hrana, hodanje bos po travi, tusiranje hladnom vodom ili suncanje na najjacem suncu rizik po zdravlje.. Zapravao ovo su zlatna cetiri pravila za zdrav zivot!

  • Anonimni

    Ne samo kad zena sumnja na prevaru.