Svi prave grešku kad kuvaju GRAŠAK: Dodajte 1 sastojak i biće ukusniji nego ikad

Nutricionisti predlažu potpuno novi recept za pripremu graška!

Domaćice kažu da nema ničeg prostijeg nego skuvati grašak. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocedite i začinite?

Možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način. Prvo izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim šargarepu i na kraju dodate grašak kuvate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate. Sada nutricionisti imaju potpuno novi predlog. U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.

Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera, tako ćete dobiti pravi specijalitet.  Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu beli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi.

Takođe, izbegavate i loše posledice uprženog luka i zaprške na stomak i ceo sistem za varenje. Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grasak
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Ne bih se slozila sa formulacijom nacina spremanja graska „starinski“,jer grasak kao glavno jelo za rucak sa svojim receptom je nacin pripreme koji nema rok primenljivosti.Takodje luk koji se dinsta za ovo jelo ne mora da bude“uprzen luk“koji smeta bilo kome vec luk dinstan uz dodatak vode sto njegovu teksturu samo dovodi do ispustanja sokova i blagog topljenja i spajanja sa graskom ..i PREDNOST OVOG GRASKA JE STO ZADOVOLJAVA KOMPLETNOST OBROKA,RUCKA bez spremanja dodataka koji su potrebni samo obarenom grasku .I moze da se spremi za dva dana sto je prednost.Ljubitelji graska ne dele nacine spremanja graska na moderne i starinske vec na uklopljive u dnevni meni ili manje uklopljive.

  • goga

    Ovaj nacin pripreme je dobar kao dodatak jelima dok je klasicna priprema graska konkretnija i moze biti glavno jelo uz dodatak pirea ili ko ne moze bez mesa sa pileceim pecenjem..