Trik da vam ulje više nikada ne prska iz tiganja kada nešto pržite

Bez obzira na to pržite meso, ribu ili povrće, ako pržite na ulju, obično nakon kuvanja prvo morate odmah da oribate veoma isprskane i umašćene ringle. A često je i prilično bolno za vaše ruke kada vruće ulje nekontrolisano pršti iz tiganja u svim smerovima. Srećom, postoji jednostavan trik koji vam može pomoći protiv dosadnog prskanja ulja.

Postupak za prženje obično je uvek isti – prvo sipamo malo ulja u tiganj, zagrejemo ga na ringli, a zatim dodamo meso, povrće i slično. Kako bi izbegli prskanje ulja, ubuduće bi trebalo malo izmeniti postupak kuvanja i umesto toga nastaviti ovim redosledom:

1. Zagrejte tiganj

2. Meso, ribu, povrće i sl. pomešajte s malo ulja

3. Stavite nauljenu hranu u tiganj na pravu temperaturu i pržite potrebno vreme

Ova tri koraka sprečiće da ulje pršti iz posude. Razlog: ne radi se  samo o ulju koje leti u svim smerovima zbog vrućine, nego je tu i  sadržaj vlage u sastojcima koje dodajete u vruć tiganj. Kad molekuli vode tih sastojaka udare u ulje, stvaraju se sitni džepovi pare koji pucaju i bacaju u vazduh nauljene kapljice. Ako sastojke nauljite pre prženja, a zatim ih stavite u vruć nenauljen tiganj, prskanje ulja znatno se smanjuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mesoprskanjeprzenjetrik
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Veličkovic Milorad

    SLANINA SE PRŽI NA MASTI, I DODATI PAR ŽIVINSKIH JAJA,

  • Budimirka

    Ili Drage/i moji, na stepen nižoj temperaturi počnite vaše prženje. I onda pojačajte na željeni podeok.

  • Rade

    Tačno i ostala hrana je na istom nivou

  • bambi

    Gradjani Republike Srbije moraju da znaju da ulje koje kupujemo zapravo predstavlja prevaru prehrambrene industrije koju svesno odobrava a time i podrzava nase rurkovdstvo. Naime npr. u suncokretovom ulju se nalazi svega 20% suncokretovog ulja. Sve ostalo su hemikalije i otpad u nitritivnom smislu. Najcesce se dodaju hidrogenizovana jedinjenja, tehnicke masoce ili palmino ulje. Sve se normalna stvar svercuje preko granice a drzavni organi se prave blesavi.