Ukusniji nećete jesti: Najbolja zaprška za pasulj

Zaprškase priprema na nekoliko načina, a svaki do njih ima svoju tajnu
Pasulj sa zaprškom jedan je od omiljenih jela kod mnogih, iako ne spada u ona najzdravija.

Često se nalazi na trpezi kako zbog činjenice da se jednostavno priprema, tako i zbog toga što pasulj sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog detinjstva.

Niko ne može da ospori da je tradicionalni čorbasti pasulj izuzetno ukusan, ali pasulj sa zaprškom ili recimo pasulj na tiganju jednostavno nema konkurenciju. Već na sam pomen svima ide voda na usta.

U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci bez brašna.

Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike.

Prvi način zaprške:

Brašno upržite do zlatne boje, dodajte alevu papriku i polako razredite sa delom čorbe.
Nakon toga, sve sipajte u pasulj i prema želji ostavite još nekoliko minuta na vatri.

Drugi način:

Najpre skuvajte pasulj potpuno.
Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, te dodajte mleveni paradajz i alevu papriku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasulj
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ne zaprzavam pasulj jer se slazem sa misljenjem kao sto je Irenino ali zaprska za pasulj koja nema premca je ona sa uljm ,sitno seckanim belim lukom koji samo omeksanbrasnom i alevom paprikom-

  • gaga

    Draga Irina,to je prava zaprska za pasulj,bravo,nikakvo brasno ne treba

  • IRINA

    Dodavati zaprsci brasno,to je cist atak na zeludac.Pravi recept,za gurmanski corbast pasulj,glasi: Jedan srednje velicine praziluk,isitnite na dasci za seckanje,i ubacite ga u tiganj.Na srednjoj temperaturi,uz povremeno mesanje, praziluk ispeci da bude mekan i rozikasto obojen.Kada je praziluk dovoljno dinstan,sklonite tiganj sa vatre i sipajte (najbolja je) sitnu horgosku crvenu papriku,i izmesajte sa lukom.Takvu mesavinu,sipajte u posudu gde se pasulj kuva.Zaprsku treba naparviti kada je pasulj,odprilike do pola kuvan,kako bi se sve zajedno kuvalo,do kraja kuvanja pasulja.U corbast pasulj,obavezno ubaciti jednu ljutu zelenu papriku,koja ce dati poseban ukus pasulju,a nece zaljutiti jelo,jer papricicu,treba izvaditi kada je kuvana apre nego se raspadne,da ne zaljutu ceo rucak.!

    • Prokleta Jerina

      Nemas pojma, to tvoje bas zvuci kao bljuvotina, zaprska pasulju da ukus divan i gustinu, i kakav praziluk, u pasulj ide samo beli luk, bas si se nalupala za medalju.