Važno: Koliko dugo mogu da stoje jaja posle Uskrsa

Pokvarena jaja mogu da izazovu mučninu, dijareju i povraćanje

Možda niste znali, ali kuvana jaja imaju kraći rok trajanja nego sveža jaja.

Kada opadne praznična euforija, ona postaju suvišna i danima stoje a da ih niko maltene i ne gleda.

Kuvana jaja, ianče, iamju kraći rok trajanja od svežih jaja, jer se tokom kuvanja raspada zaštitni sloj koji čini ljusku, pa jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme koji se u njemu nalaze. Hlađenje kuvanih jaja je jedna od glavnih metoda za produžavanje njihovog trajanja.

Skladištenje
Jedna od svakako najpouzdanijih metoda čuvanja kuvanih jaja, jeste držanje u frižideru. Na niskim temperaturama, bakterije se sporije razmnožavaju i kvare hranu. Neki čak savetuju da stavite kuvana jaja u frižider već 2 sata nakon kuvanja.

Takođe je poželjno da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili u kartonu u kom ste ih i kupili. Često otvaranje i zatvaranje vrata izaziva nagle temperaturne promene koje ne pogoduju jajima, pa bi bilo bolje da ih držite na polici, a ne u vratima.

Kao posledica stvaranja vodonik-sulfida tokom kuvanja, može se dogoditi da vaš frižider poprimi specifičan miris nakon što stavite kuvana jaja u njega, ali to nije nikakav znak da su se jaja pokvarila. Miris obično ispari posle nekoliko sati.

Zamrzavanje jaja nije preporučljivo.

Koliko dugo mogu da stoje kuvana jaja?
Ukoliko se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja mogu da stoje u frižideru i do nedelju dana nakon kuvanja, smatraju stručnjaci iz američkog Ministarstva zdravlja, a ako ne možete da se setite koliko jaja dugo stoje, proverite da li se na njihovoj ljusci stvorila kredasta ili sluzava masa, koja ukazuje na to da se jaje pokvarilo.

Neprijatan miris je apsolutni znak da se jaje pokvarilo, ali njega nećete osetiti ako jaje nije razbijeno. Zelenkasto-siva boja žumanceta je prirodna i ne ukazuje na kvarenje.

Na prvi znak kvarenja, jaja treba da bacite. Konzumiranje pokvarenih jaja može da izazove mučninu, dijareju i povraćanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajauskrs
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • David

    Zar nije u tome poenta svega što više jaja kuvanih cca 120 komada da komšija bude zavidan i posle deljenja svakom i gađanja komšija i prolaznika ostane i za bacanje eto tako niko nije hteo. Samo kako ono posebno mislim da zovu čuvar kuća stoji do sledeće godine zar se ne pokvari samo ga treba dobro obezbediti da ne pukne valda staviti u teglu e sad pre 2000 godina garant nisu farbali jaja niti je bilo tegla i kombinacija jaja i zecova zec ima svoja jaja