Vino

Vino je alkoholno piće, proizvod potpunog ili nepotpunog vrenja alkohola svežeg grožđa ili njegovog soka. Vino sadrži različite koncentracije alkohola (9%-15%), ali i izvestan broj mineralnih sastojaka, uglavnom soli natrijuma i magnezijuma pretežno vezane za organske kiseline (vinsku kiselinu), koje se u organizmu lako razgrađuju i koje vinu daju alkalna svojstva (u urinu).
Vino sadrži oko 400 sastojaka, no njihova hranjiva vrednost prilično je mala. Takođe, vino je bogato i vitaminima grupe B, naročito B2 i nikotinske kiseline (B3), a njegova hranjiva vrednost je 600-700 kalorija po litru, s tim što se kod slatkih vina ona može kretati i do 1.400 kalorija po litru. Jedna čaša vina (130 ml) sadrži u proseku oko 90 kalorija – kao jedan sendvič. Dovoljno je popiti dve čaše vina dnevno da se u organizam unese 180 kalorija, isto kao tanjir testenine začinjene sosom od paradajza, uljem, belim lukom i parmezanom, ali to bi odvelo u alkoholizam!Vina sadrže različite količine vode (800-900 grama po litru), alkohola (90-150 grama po litru) i šećera (2-30 grama po litru).
Vino za jačanje (Vinum tonicum)

Vino maraština je vino napravljeno od polusušenog grožđa iz primorskih krajeva, jer je prirodno vino iz južnih krajeva bogato etanolom i sladorom. Maraštinu može zameniti i dobro napravljeno vino od polusušenog grožđa.
Prema receptu, da bi se dobio 1 dl vina za jačanje, na 70 grama vina dodaje se:

  • tinktura kinovca (Tinct. Cinchoanae comp): 10 grama
  • tinktura strihne (Tinct. Strychni): 0,5 grama
  • kofein: 0,1 gram
  • natrijum-fosfat (Natrii phosphati monobasici): 1,2 grama
  • glicerin: 1,2 grama
  • narandžin sirup (Sirupi aurantii): 17 grama

    Vino se pravi tako što se najpre kofein i natrijum monobazični fosfat otope u vinu iz kojeg je prethodno izvađen tanin (uz pomoć želatina), a zatim se vinu dodaju tinkture, glicerin i sirup narandže.Vino za jačanje pije se u slučajevima slabosti posle teških bolesti, opšte slabosti organizma i pada imuniteta, kao i za opuštanje nervnog sistema. Dnevno se piju dve velike kašike vina posle jela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar