Pripremite božićni ručak (foto)

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan (7. januar). Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Misli se da je božićna česnica dobila ime po tome što se mesi u čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili česti na onoliko delova koliko u domu ima ukućana. Česnica je zapravo kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prianja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

Za česnicu je potrebno

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
  • 1 kašika ulja
  • malo soli
  • malo vode koja se unakrst sipa u testo

Način pripreme

Sve ovo se dobro smesi mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrni ili zlatni novčić utisne u sredinu testa, pa još malo smesi i testo se ostavi da naraste. Kada testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se slovo, pečat, poskurnik i stavi u vruću peć da se ispeče.

Foto: Vesna Đokić

Kada se domaćin vrati iz crkve, on česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr. člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Time je Božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić smatra se srećnim pod blagoslovom Božijim, te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine.

Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak svi ukućani moraju biti u kući, jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.

Foto: TomaszProszek/Pixabay.com

Kada je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:

  • svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja. S vremena na vreme je treba okrenuti, nakon toga odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
  • meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
  • čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne – znatno će ga omekšati;
  • u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

božićbožićni ručakčesnicapečenje
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Jelena Pavlović

    Prelepo!

  • Milenko Tadić

    Ova česnica se sprema u užoj Srbiji, dok u Vojvodini to nije slučaj. Tamo će domaćica razvući kore, što tanje, staviti prvu koru u tepsiju, posuti orasima, uljem i kiselom vodom, zatim drugu koru, pa ponoviti postupak, staviće novčić, zatim treću koru koju će pokvasiti vodom i uljem, i premazati obilno medom. Naravno, ova medena česnica ne može da se lomi, već se seče oštrim nožem. Onaj ukućanin koji dobije novčić, isti ponudi domaćinu i ovaj ga otkupi za simboličnu sumu. Novčić čuva domaćinstvo od finansijske krize.

  • Milica Micić

    Kod mene u kući se česnica pravi mnogo bolje i drugačije!!!

  • Milka Cernik

    Odlicno, sve pomalo sam isprobala. Mnogo nam znače naši stari. Puno pozdrava!

  • Jasmina Moltubakk

    Ovo mi je baš trebalo pošto volim tradiciju i običaje i smatram da treba da ih se pridržavamo i slavimo ovakve dane. U Norveškoj je tradicija veoma poštovana, posebno za Božić i jako mi je drago da sam našla ovu stranu i da mogu da imam sve u kompletu kao kada sam bila mala od moje bake. Hvala puno.

  • Slavka Jovičić

    Česnica ja bila prelepa. Svaka čast za recept! Mnogo vam hvala.

  • Mikna Milović

    Svaki savet je možda dobar pa po volji je prihvatiti ili ne, ali ovaj je pravi, posebno za mlade domaćice. Neka se uče, jer kod mame verovatno nisu morale spremati pa došlo vreme da to treba, a i valja u ove Božićne, a i ostale praznike tokom godine. Hvala i živeli u zdravlju i veselju!

  • Mila M

    Kod nas iz srednje Bosne u česnicu se ne stavlja kvasac, čak se cele sedmice od Božića do Malog Božića ne mesi sa kvascem, niti se jede hleb koji je kisnuo. Mir Božiji, Hristos se rodi!

  • Milenko Jovandić

    Recept je odličan. Hvala.