Vasilica – kolač za Srpsku novu godinu

Sastojci

  • 1,5 kg kukuruznog brašna
  • mlaka voda po potrebi

Način pripreme

Vasilica, vasuljica ili vasilijica – sve su to nazivi za vrstu običajnog kolača koji se mesi u srpskim kućama na Svetog Vasilija, tj. Srpsku novu godinu.

Zamesite testo od brašna, postepeno dolivjući mlaku vodu dok se ne dobije potrebna gustina, pa oblikujte loptu. Zatim je premestite u podmazan pleh i ravnomerno rastanjite u obliku pogače. Testo po površini našarajte drvcetom. Nekada je običaj nalagao da se kolač našara cerovim, šipurkovim i drenovim drvcetom uvezanim zajedno crvenim koncem (za zdravlje). Kolač se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni i ne dobije lepu zlatnu koricu.

Pečenu Vasilicu trebalo bi služiti na Srpsku novu godinu umesto hleba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srpska nova godinaVasilica
Komentari (19)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    U okolini Leskovca za Srpsku Novu godinu prave se potpečenke. To ide ovako: napravi se testo kao za palačinke. U podmazanu tepsiju sipa se tanak sloj testa, zapeče se, izvadi iz rerne, premaže mašću i izmrvi sir, sipa drugi sloj testa. Opet se zapeče. I tako redom dok ima testa. U starija vremena potpečenke su se pravile pod sačem, danas to može u smederevcu ili električnom šporetu.

  • Marina Aleksić

    Ja sam sada prvi put čula (pročitala) za ovako nešto, a s obzirom na to da sam u inostranstvu i da se ovde srećem sa ljudima iz cele Srbije, stvarno ni od koga nisam još čula da su ovo vlasuljice. Vlasuljice se prave 14. 1. Testo za pogaču se podeli na više manjih, peče se i na kraju se preliva ili umače u moču od prasetine (koja se ostavlja od Božića). Masno jeste, ali je savršeno. Pozzz

  • Lela Velisavljev

    Upravo je ovo vasilica što je Ivana Leleš iz Perleza napisala. Sve ostalo skoro napisano je česnica, a to je nešto sasvim drugo. Vasilica se pravi na Srpsku novu godinu, tj. na Svetog Vasilija. I moja baka i moja majka su pravile tako. Samo ima jedna caka. Sve se to testo umesi kako je Ivana rekla, sem masti. Pa kad se umesi, ostavi se da odstoji, a mast se zagreje do ključanja. I onda se tako vrela mast prelije preko testa koje je malo nadošlo, malo se varjačom kao „mesi“ dok se ne prohladi, a onda se sve zajedno premesi, nameste se obgice, razviju i peku na 180C, a potom se vruće mažu medom i ređaju jedna na drugu. Ovako testo bude jos mekše.

  • Čupka Lukić

    Draga moja, malo ste pogrešili, upoređujete česnicu sa vasilicom. Zar je Bg nešto bolji od ostalih gradova i sela u našoj lepoj Srbiji?

  • Maja Lazović

    Drage moje,
    U Velikom srpskom kuvaru Katarine Midžine izdatom u Novom Sadu, 1877. (ja imam peto izdanje iz 1923.) piše da se „vasiljica mesi na Sv. Vasilija, dakle na Novu godinu. Testo se umesi i udesi kao za česnicu [što je u Novom Sadu nešto kao suva pita, od tankih razvučenih kora bez jaja, bez kvasca, sa orasima ili bez njih po ovom starinskom receptu], ali je domaćica, pre no što metne u peć, svu izbode čistim badrljicama od tri guščja pera, koje se uvežu crvenim pamukom ili brišimom. Dok je domaćica bode, govori tiho: ‘U ime Svete Trojice!’ A kada je maže medom, govori: ‘Omedljaj, Bože’. U narodu se veli da se pera vezuju crvenom vrpcom, ne bi li svi dani u godini bili crveni, tj. radosni, po tri pera vezuju se u ime Sv. Trojice, a medom se vasiljica maže zato da svi dani u godini budu slatki, tj. dobri.“
    Tako kaže Katarina Midžina, i ona je svakako najkompetentnija, ali sam ja tražila recept za vasilice kakve je pravila moja mama. Bila su tu i guščja pera – ja sad imam samo slamčice iz badnjaka – i svaka pogačica je bila nožem odozgo iskockana pa još ukrašena tim kružićima od pera.
    Hvala Ivani Laleš iz Perleza! To sam tražila.

  • Branka Opačić

    Česnica ili suva pita pravi se za Božić, a vasilica se pravi za mali Božić 13. 1… Mogu se praviti i krofne u koje se stavi neka para… To su srpski običaji.

  • Ivana Leleš

    Vasilica ili postupanica se pravi kako za Sv. Vasilija tako i kad Vam dete prohoda, pa onda majka na brzinu umesi postupanicu i trkom je razdeli po komšiluku. Evo i recepta: 1 kocka kvasca, 700 g brašna, 200 g masti, 2 jajeta, 2 kašike šećera, 3 dl mleka, med za premazivanje. Testo zamesiti i ostaviti da kisne 10 minuta, podeliti ga na 6 obgi i ostaviti 20 minuta. Razvući ih oklagijom na debljinu od 1cm pa ih ostaviti 20 minuta. Izbockati ih viljuškom ili slamčicom, peći i pečene (vruće) premazati medom! Prijatno!

  • Dora Vučić

    Ja sam iz Bačke i kod nas se vasilica generacijama pravi od kora za pitu i maka. Mislim da se na kraju preliva medom… Ne znam tačno kako se pravi, moraću da pronađem recept

  • Lana Matusa

    Moja baka je pravila vasilice na dva načina. Jedan način je od tankih kora za pitu filovanih orasima i medom, pa ih uvijala u spiralu i posle pečenja prelivala medom. Drugi način je da je od kiselog testa pravila pogače sa namenom i izgledom na žito, kuća, pare, cvet i sl, pa ih zalivala medom. Eto, tako smo se sladili kod nas u Pančevu.

  • Rebeka Đurić

    U pravu ste, i moja baka je Beograđanka i pravila je česnicu sa orasima i suvim grožđjem i jednim novčićem unutra, ali ovde je reč o vasiljici. Rrazni krajevi, razni običaji.

  • Stevan Peškirević

    Svaki kraj ima svoje običaje ali mnogi se i zaboravljaju, jer nema ko da ih nastavi. Mnogi koje sam pitao nisu nikada ni čuli za vasilice ili vasilicu. Moja majka, rodom iz Sente, kao i njena sestra, pravile su vasilice, i to četrdeset komada. One su bile kao male kajzerice ili hlebčići i čini mi se da su bile sa medom. Voleo bih ako neko zna da pošalje taj recept.

  • Ivana Martinovic Nikodijević

    Moja nana pravi vasuljice tako što umesi i ispeče lepinje od kiselog testa, a zatim ih na ulju ili masti malo proprži sa obe strane. Ovo su vlasuljice iz Stiga.

  • Viki Milić

    Koliko ja znam, na Božić rano ujutru se mesi česnica i kad domaćica stavi dukat, domaćin izađe iz kuće i puca puškom da svi čuju kad je domaćica zamesila česnicu. Na Mali Božić se posluži ono što se jelo na Badnje veče.

  • Nada Mihajlov

    Ja znam da se kolač za Srpsku novu godinu pravi sa orasima i korama, ali postupak tačno ne znam pa bih volela da neko objavi taj recept. Srećna vam svima Srpska nova godina!

  • Siniša Kašiković

    Moja pokojna baka, bog nek joj dušu prosti, je pripremala vasilice na ovakav način: od običog belog brašna je umeseila u raznim oblicima kolače, osim velikog kolača u obliku pogače, npr. u obliku kokoši sa namenom za živinu, u obliku krave za stoku, u obliku klasa za žito, u obliku srca za zdravlje itd. Svaka se vasilica nekome ili nečemu nameni, tako da svi članovi porodice imaju svoju vasilicu.

  • Sanja Martać

    U Sremu se vasilica pravi od kora za pitu (ako domaćica ne zna da ih umesi) i meda. Jako je ukusna.

  • Nataša Pleterski

    U Senti, odakle je moja svekrva, suva pita se pravi za Božić i stavlja se dinar. Što se tiče vasilice, kolač je super! Bilo bi lepo kad bi svi poslali po neki recept koji ima veze sa nekim crkvenim praznikom.

  • Branka Vasić

    Odlično.

  • Vera Knežević

    Možda je to vasilica u Vašem kraju, ali u Beogradu, gde sam rođena, gde je i moja baba rođena, pravi se suva pita od oraha i suvog grožđa, i u tu pitu se stavi dukat. Prijatno.