Odličan recept za domaći ajvar

Ajvar je gotov kada kašikom za kuvanje prođete po dnu lonca i ocrta se put – možete videti dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i tucana paprika se dodaju pred kraj kuvanja

Sastojci:

10 kg crvene paprike (šilja)
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
5 kašika soli
1 velika kašika šećera
1 kašičica mlevene ljute paprike

Postupak:

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u rerni. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite – da se dobro upari jer ćete tako mnogo lakše skinuti kožu.

Sledeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana i čišćenje od koštica. Naoružajte se strpljenjem jer to zna da potraje, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne odvaja lako.

Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocedi. Računajte da će vam za to biti potrebno oko tri sata. Sledi usitnjavanje, a za to je savršen mašina za mlevenje mesa.

Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuvajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno sve vrijeme polako mešati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu lonca i ocrta se put – možete da vidite dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i mlevena paprika se dodaju pred kraj kuvanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.

Kada vidite da se bliži kraj kuvanju, stavite čiste tegle i poklopce u rernu na 100 stepeni da se dobro zagreju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada tegle napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Pre zatvaranje premažite uljem i ivicu tegli i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve tegle odložite na mesto gde će moći da stoje oko 24 sata dobro pokrivene ćebadima (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasterizuju. Kada se skroz ohlade, sklonite ih na tamno i hladno mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajvarreceptzimnica
Komentari (0)
Dodaj komentar