Pravljenje džema

Sastojci

  • 4 kg šljiva
  • 1,5 kg šećera
  • 2 šipke vanile
  • malo ruma

Način pripreme

Svaka domaćica, ma koliko bila vična, uvek s mukom sprema džemove, i to zbog samog načina spremanja. Obično se džem kuva u velikoj šerpi, a domaćica mora stalno da stoji pored šporeta i neprestano meša džem, koji pri tom pršti na sve strane.

Postoji, međutim, i mnogo lakši način za pripremanje džema. Ukoliko, na primer, želite da spremite džem od šljiva, u šerpu od 5-6 kilograma stavite 4 kg šljiva, pospite ih sa 1,5 kg šećera i stavite u rernu uključenu na 250 stepeni, pa povremeno mešajte. Posle sat i po, pogledajte kako džem izgleda, dodajte 2 šipke vanile i, po želji, malo ruma. Džem je gotov kada varjača ostavlja trag i kada sam džem bukvalno počne da se sija. Za pripremu ovakvog džema od šljiva potrebno je oko dva sata.

Ukoliko pripremate džem od kajsija, bresaka koje su mekše, tj. vodenije, treba vam manje vremena i manje šećera. Na primer, za 5 kg kajsija potrebno je kilogram šećera, a ako želite da napravite pekmez ili marmeladu, stavite malo više šećera i voće duže pecite.

Pripremite zimnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džem
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Babej

    Godinama pravim dzem od sljiva u rerni i zaista je ukusan. Mislim da je mnogo secera, obicno ide 200 gr secera jer su sljive slatke a vece kolicine secera ubiju ukus sljive.Dodam i malo soka od limuna i zbog ukusa i zbog lepse boje. Inace kuvam dzemove i na ringli i nemam problem sa prskanjem a ne moram da stojim neprekidno uz njega. Samo u pocetku dok ne provri stojim uz njega a onda smanjim na 6 (1-9 je moj sporet) i povremeno promesam i nema prskanja. Kako odmice kuvanje smanjujem jacinu ringle na pet pa cetiri a dzem sve vreme lagano vri.

  • Dušica K.

    Preporučujem, ja kuvam pekmez u rerni, brzo se spremi, ne isprska vas, i ne mora non-stop da se meša. I meni je ukus tog pekmeza puno bolji od onog što se kuva na ringli. Jedino mislim da je previše na 4 kg šljiva 1,5 kg šećera. Ja stavim samo 400 grama i bude baš sladak pekmez (uvek kad kuvam pekmez od bilo kog voća, na 1 kg voća stavim 100 grama šećera).

  • Duška Kanacki

    Pozdrav Raziji u dalekoj Kaliforniji. Drago mi je što će je ovaj način pravljenja džema vratiti u detinjstvo, kao mene i mnoge od nas, vreme naših baka i majki.

  • Razija Tufekčić

    Hvala lijepo na pravom dobrom receptu i savjetu. Nažalost, ovdje u Kalifoniji nemamo naših šljiva, koje su najbolje na svijeu, ali zato imamo breskve, kajsije i sve voće svijeta, te ću tvoj recept ispobati ovog vikenda. Moja majka je nekada u Bosni pravila „bestilj“, džem od šljiva, na sličannačin. Trenutno si mi probudila divne uspomene iz djetinjstava… Lijepi pozdravi I svako dobro in daleke Kalifonije.

  • Srđan Krstić

    Koliko se dugo drži u rerni?