Recept za najukusniji ajvar

Sastojci:

10 kg crvene paprike (koziji rog)
3 velika patlidžana
5 dl ulja
5 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašika mlevene aleve paprike

Postupak:

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u rerni. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite – da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu.

Sledeći korak, nakon što se ohlade dovoljno da ih možete držati u rukama, je ljuštenje paprike i patlidžana i čišćenje od koštica. Naoružajte se strpljenjem jer to zna da potraje.

Nakon toga oljušteno povrće stavite da se dobro ocedi. Računajte da će vam za to biti potrebno oko tri sata. Sledi usitnjavanje, a za to je savršena mašina za mlevenje mesa.

Stavite samleveno povrće u velik lonac i kuvajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno sve vreme polako mešati. Nakon 20 minuta polako sipajte 1 dl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dl dok potrošite svo ulje. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu lonca i ocrta se put – možete videti dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i aleva paprika se dodaju pred kraj kuvanja, otprilike 20-tak minuta do završetka

Pasterizujte ga pravilno

Kada vidite da se bliži kraj kuvanju, stavite čiste teglice i poklopce u rernu zagrejanu na 100 stepeni da se dobro ugreju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Pre zatvaranje premažite uljem i ivicu teglica i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve teglice odložite na mesto gdje će moći da stoje oko 24 sata dobro pokrivene ćebadima (sa svih strana). Cilj je da se postigne što sporije hlađenje i tako se dobro pasterizuju. Kada se skroz ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajvarrecept
Komentari (0)
Dodaj komentar