Samo ovo je prava količina za pravi rasol, evo koliko soli ide u 10 l vode za kiseli kupus

Oktobar je idealno vreme da kiselite kupus. Mnoge domaćice se u današnje vreme odlučuju za kupovni, jer misle da je proces previše komplikovan i da kiseli kupus neće ispasti kako treba.

Ako ove godine prvi put pravite kiseli kupus, ali i ako ste iskusna domaćica možda ne znate koja je prava mera soli koja se sipa u vodu i kako se pravilno pravi rasol.

Neko voli malo slaniji kiseli kupus, a neko i ne baš, ali u koju god grupu da spadate, postoji neka optimalna količina koja se dodaje. Pa tako na 10 l vode ide 400 g soli.

Ako koristite bude od 20 l onda duplirajte i količinu soli. Još jedna stvar je bitna, a to je i koju so upotrebljavate.

Ako želite da kiseli kupus bude ukusan, predlažemo vam da koristite krupnu morsku so, koja treba potpuno da se rastvori u vodu, pre nego što se sipa u bure.

(Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kiseli kupusrasolzimnica
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Jova

    Bitno je staviti više soli nego po receptima, mozda i 20%. Moja zena se žalila da je slan i jedne godine po meri iz recepta. Bila je hladna zima i zbog malo soli se smzao raso, na terasi. Kada sam malo uneo, bacili smo sve. To je jedini put da se smrzao a bilo je mnogo hladnijih zima. Kupus se malo opere, ne mnogo, raso malo razredi i nije preslano!

  • Anonimni

    Gospodo… To se zove 4% soli u odnosu na količinu vode.

  • Anonimni

    Na 10 l vode 100-150 gr. soli. 400 gr je previše

  • Anonimni

    Ako ne zelite da vam kupus satruli u kaci ovo slobodno duplirajte.Nepricam napamet

  • Anonimni

    Na 30 kg kupusa ide 1 kg soli. To se gleda, po kolicini kupusa, a ne po vodi. Kupus se redja u bure i svaka glavica se posoli, a kad se popuni red u buretu opet se odozgo posoli i tako redom dok se so ne potrosi. Sutra dan se nalije voda, jer prethodni dan so mora da osoli, nagrize kupus. Tako se kiseli kupus, a posle nedelju dana se pretace

  • Miroslav

    Tačno. Ja složim kupus u bure i onda nalivam vodu. Uzmem balon od 5 litara, u njega 200 grama soli, sipam vodu, promućkam i nalijem. Tako dok ne ogrezne. Idealno, ni neslano, ni preslano. Znači 4 % soli, ali u odnosu na vodu, a ne na kupus.

    • Anonimni

      Na 10 l vode 100-150 gr soli. Veća količina soli je nepotreban.