Trik zlata vredan: Domaćice, evo kako najbrže da oljuštite pečene paprike za ajvar

Ajvar je svakako jedan od nezaobilaznih specijaliteta koji se priprema kao zimnica.

Postupak pripreme ajvara podrazumeva pečenje paprika i njihovo ljuštenje. Ali, upravo ljuštenje paprika zadaje nam dosta muke.

Postoje trikovi koji će vam olakšati taj proces.

Tajna je u tome da čim pečene paprike izvadite iz rerne, ili sklonite sa plotne ili šporeta na kom ste ih pekli pokrijete ih krpom, plastičnom folijom ili ubrusom. Zatim ih ostavite da tako odstoje oko 15 minuta – ako je veća količina možete i do pola sata.

Pokrivanje paprika stvara paru i višak tečnosti, a upravo to pomaže da se lakše oljušte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajvarpaprike
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Neke od ovih na fotografiji su pregorele i tako se baci s ljuskom pola paprike ako se pravilno ljusti ,a i ne moze drugacije jer kada se sprema ajvar s pecenim paprikama zeli se da se odstrani ljuska i semenke.

  • gordana.

    Najbolji nacin pecenja paprika i zbog teksture paprike a i zbog ljustenja je da se oprane osusene paprike prvo stave na plotnu da malo nabubre a onda se krace dovrse u vreloj rerni jer samo pecenje u rernji paprike previse iscrpi i mnogo vode otpuste paprike a one izgube mesnatost,naravno zavisi i od paprike,najbolje su tzv „kurtovke“mesnate,ne predugacke za razliku od tzv „slonove usi“A samo pecenje na plotni je teze jer se non stop okrecu sa svih strana da ne izgore ali je za kvalitet paprike bolji nacin od nacina samo pecenja u rerni..Onda se kako je navedeno stavljaju u najlon kesu i posudu jer otpustaju sok i pokriju krpom.Zavisno od kolicine mnogo duze stoje od pola sata jer je potrebno vreme da se ohlade ali ne previse jer i to utice na ljustenje. I vrsta paprike utice jer je ljuska „kurtovki“(MAKEDONSKE) tako tanka i posle parenja u kesi se lako skida za razliku od hibrida.